Oleg Serebrian, la Tiraspol: Chișinăul își dorește soluționarea pașnică a conflictului

Publicat:

Oleg Serebrian, la Tiraspol: Chișinăul își dorește soluționarea pașnică a conflictului

Chișinăul își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și soluționarea tuturor problemelor prin intermediul formatului de negocieri, a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul întrevederii cu așa numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Igantiev. Amintim că întâlnirea are loc astăzi la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol.

Citește și Negocierile de la Tiraspol s-au încheiat


„De la bun început aș dori să accentuez că Chișinăul își dorește soluționarea pașnică a conflictului, de aceea scopul nostru este de a soluționa toate problemele prin negocieri”, a menționat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian în debutul ședinției. El a precizat că ultima întrevedere a autorităților de la Chișinău cu reprezentanții Tiraspolului a avut loc la 20 iunie, 2023 și și-a exprimat speranța că anul 2024 va fi mai fructuos sub aspectul negocierilor.

Oleg Serebrian a mai adăugat că în pofida faptului că pe agenda de negocieri mereu se regăsește subiectul încălcării drepturilor și libertăților omului, autoritățile de la Chișinău receptează mereu noi semnale despre abuzuri comise de reprezentanții Tiraspolului în acest sens.

„Înregistrăm o dinamică negativă în cazurile de rezonanță, cum ar fi cel al lui Victor Pleșcanov, Alexandru Dimov, Stanislav Menzarari, Vladimir Dudnic, Mihail Ermurachi. Încă o dată îi îndemnăm pe colegii noștri din Tiraspol să întreprindă măsuri imediate pentru a elibera acești cetățeni din detenție și să le restabilească toate drepturile și libertățile. Este important să le fie asigurat accesul la asistență medicală calificată”, a spus Oleg Serebrian.

Vicepremierul a mulțumit Misiunea OSCE pentru asistența oferită familiilor acestor persoane deținute ilegal.

„ O altă întrebare pe care vrem să o abordăm vizează fermierii din raionul Dubăsari care, la fel, sunt îngrijorați de noile decizii ale Tiraspolului de obligare de a achita taxe în bugetul din stânga Nistrului. Considerăm că această decizie este una ilegală”.

De cealaltă parte, reprezentantul Tiraspolului, Vitalie Ignatiev s-a arătat nemulțumit că din 1 ianuarie, agenții economici din stânga Nistrului sunt obligați să achite impozite sub forme de taxe vamale în bugetul RM. „Este o taxare dublă care reprezintă o încălcare a principiilor unei piețe libere și care influențează negativ mersul procesului de negocieri”, a spus reprezentatul Tiraspolului.

Precizăm că întrevederea are loc după ce Tiraspolul a anunțat că va institui mai multe măsuri în replică la faptul că din 1 ianuarie au intrat în vigoare prevederile noului Cod Vamal al Republicii Moldova.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar...

Igor Grosu este aşteptat în capitala Franţei

Igor Grosu este aşteptat în capitala Franţei Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va întreprinde în această săptămână o vizită de lucru la Paris. Anunțul a fost...

Competenţe legislative ale Parlamentului European

Competenţe legislative ale Parlamentului European Tratatele europene i-au conferit Parlamentului European o gamă largă de competenţe în calitate de organism al Uniunii Europene ales direct. În...

Șapte formațiuni semnează o declarație de condamnare a traseismului politic

Șapte formațiuni semnează o declarație de condamnare a traseismului politic Șapte formațiuni politice extra-parlamentare au semnat o declarație „de condamnare a traseismului politic”, la inițiativa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.