ONU cere Rusiei să se retragă din centrala nucleară de la Zaporojie

Publicat:

ONU cere Rusiei să se retragă din centrala nucleară de la Zaporojie

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a cerut joi Rusiei “să-şi retragă urgent personalul militar şi alt personal neautorizat” de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa, şi să o readucă sub controlul deplin al autorităţilor ucrainene, relatează Reuters.

Cei 193 de membri ai Adunării Generale au adoptat o rezoluţie cu 99 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 60 de abţineri, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia la scurt timp după ce şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022. Centrala este acum închisă, dar are nevoie de energie externă pentru a-şi menţine materialul nuclear rece şi a preveni o topire.

Vorbind înainte de vot, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kisliţia, a îndemnat ţările să voteze în favoarea rezoluţiei, spunând: “Datorăm acest lucru generaţiilor viitoare. Trebuie să ne asigurăm că ororile dezastrelor nucleare nu se vor mai repeta”.

De-a lungul războiului, Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala şi au distrus liniile electrice.

Rezoluţia ONU “solicită încetarea imediată a atacurilor Federaţiei Ruse împotriva infrastructurii energetice critice a Ucrainei, care cresc riscul unui accident sau incident nuclear la toate instalaţiile nucleare ale Ucrainei”.

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat înainte de vot că scopul rezoluţiei este “încercarea de a promova falsa poveste occidentală cu privire la sursa ameninţărilor la adresa instalaţiilor nucleare din Ucraina”. În cadrul Adunării Generale, el a arătat ceea ce susţine că a fi rămăşiţele unei drone ucrainene care ar fi fost folosită pentru a ataca centrala electrică Zaporojie la 7 aprilie. Ucraina a negat că ar fi în spatele atacurilor cu drone la care Polianski a făcut referire.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Rusia a fost izolată din punct de vedere diplomatic de mai multe ori în timpul primului an de război, când aproape trei sferturi din membrii Adunării Generale au votat în mod repetat pentru a denunţa invazia Moscovei în Ucraina şi pentru a-i cere să îşi retragă trupele. Rezoluţia adoptată joi cere din nou Rusiei “să-şi înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei şi să-şi retragă necondiţionat toate forţele militare”.

Adunarea Generală a fost punctul central al acţiunilor de la ONU referitoare la Ucraina, deoarece Consiliul de Securitate, format din 15 membri, este blocat de Rusia, care deţine dreptul de veto alături de Statele Unite, China, Franţa şi Marea Britanie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 6 august 2024 

Horoscop 6 august 2024  Astrologii au veşti bune şi întrevăd surprize frumoase pentru unii nativi ai zodiacului, mai ales în dragoste, potrivit stiripesurse. Horoscop 6...

Impactul meteoriţilor produce cea mai mare parte a atmosferei subţiri a Lunii, relevă un studiu

Impactul meteoriţilor produce cea mai mare parte a atmosferei subţiri a Lunii, relevă un studiu Misterul producerii atmosferei subţiri de pe Lună a fost rezolvat,...

O statuie din Amsterdam care o înfăţişează pe Anne Frank, vandalizată cu vopsea roşie

O statuie din Amsterdam care o înfăţişează pe Anne Frank, vandalizată cu vopsea roşie O statuie din Amsterdam care o înfăţişează pe Anne Frank, adolescenta...

Regizorul francez Christophe Ruggia, acuzat de actriţa Adèle Haenel, va fi judecat pentru agresiune sexuală asupra unei minore

Regizorul francez Christophe Ruggia, acuzat de actriţa Adèle Haenel, va fi judecat pentru agresiune sexuală asupra unei minore Regizorul francez Christophe Ruggia va fi judecat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.