ONU: Închisoarea Olenivka nu fost ţinta lansatoarelor de rachete Himars ucrainene

Publicat:

Bombardamentul asupra închisorii Olenivka din estul Ucrainei din 2022, soldat cu moartea a zeci de prizonieri de război ucraineni, nu a fost realizat cu lansatoare de rachete Himars ucrainene, au concluzionat anchetatorii ONU, relatează AFP.

Mai multe informaţii vor fi necesare pentru a se stabili circumstanţele exacte ale bombardamentului şi pentru a se atribui responsabilitatea, au adăugat experţii ONU într-un nou raport.


Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

Peste 50 de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi pe 29 iulie 2022 în urma distrugerii acestei închisori situate în regiunea Doneţk, pe teritoriul separatist pro-rus. Printre aceştia se numărau şi combatanţi care s-au predat după săptămâni de asediu asupra uzinei Azovstal din Mariupol (sud-est).

Moscova acuză Kievul că a bombardat acest centru de detenţie, acuzaţie respinsă de autorităţile ucrainene, care susţin că aceşti deţinuţi au fost masacraţi de forţele ruse.

“Pe baza interviurilor cu peste 50 de martori şi supravieţuitori şi a analizei fotografiilor şi înregistrărilor video disponibile, (Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului) a concluzionat că exploziile nu au fost cauzate de rachetele Himars, lansate de forţele armate ucrainene”, a precizat misiunea de monitorizare a drepturilor omului din Ucraina în raportul său publicat miercuri.

Potrivit ONU, nivelul distrugerilor şi raza de impact observată nu sunt caracteristice proiectilelor lansatoarelor multiple de rachete Himars.

“Chiar şi o singură rachetă Himars ar fi cauzat probabil pagube şi distrugeri barăcilor şi zonei înconjurătoare la o scară semnificativ mai mare”, explică raportul.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

Nici tipul de armă, nici originea bombardamentului nu au putut fi identificate, însă “distribuţia daunelor structurale pare să corespundă unei muniţii lansate cu o traiectorie de la est la vest”, adaugă documentul ONU, spunând că nu a putut atribui responsabilitatea bombardamentului în această etapă.

Misiunea ONU, prezentă în Ucraina din 2014 şi care nu a reuşit să pătrundă în incinta penitenciarului, a cerut din nou Moscovei să îi permită accesul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O firmă de mașini, amendată de guvernul de la Roma pentru că a vândut mașini fabricate în China drept italiene

O firmă de mașini, amendată de guvernul de la Roma pentru că a vândut mașini fabricate în China drept italiene Guvernul italian a amendat o...

EURO 2024: Portugalia, calificată în optimi

EURO 2024: Portugalia, calificată în optimi  Selecţionata Portugaliei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania,...

Pentru prima dată, un moldovean, transportat la Chișinău cu avionul SMURD România, după un accident suferit în Serbia

Pentru prima dată, un moldovean, transportat la Chișinău cu avionul SMURD România, după un accident suferit în Serbia Astăzi, în premieră, un cetățean moldovean, victimă...

Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine Duminica Mare

Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine Duminica Mare Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine Duminica Mare, numită și sărbătoarea Sfintei Treimi sau Pogorârea Sfântului Duh. Potrivit rânduielilor bisericești, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.