ONU: Omenirea se îndepărtează tot mai mult de obiectivele de gestionare a încălzirii climatice

Publicat:

Omenirea se îndepărtează tot mai tare de obiectivul său de gestionare a încălzirii climatice, cu o breşă care creşte din ce în ce mai mult între volumul de gaze de seră emis şi ţinta stabilită de Acordul de la Paris, avertizează marţi ONU în raportul său anual extrem de sever, citat de AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Pentru a menţine creşterea mercurului din termometre sub 2 grade Celsius, statele vor trebui să-şi tripleze până în 2030 nivelul global al angajamentelor faţă de promisiunile făcute în 2015, la Conferinţa de la Paris privind schimbările climatice (COP21), notează Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).


Citește și : Peste 600 de sinistraţi în urma revărsării unui râu în nord-vestul Columbiei

Şi chiar să le multiplice cu cinci pentru a nu depăşi +1,5°C, un stadiu care anunţă deja dereglări, se arată în acest al 9-lea raport asupra acţiunii climatice, publicat cu cinci zile înainte de deschiderea celei de-a 24-a Conferinţe mondiale asupra climei (COP24) de la Katowice, în Polonia.

“Este vestea cea mai alarmantă: breşa (dintre nivelul actual al emisiilor şi limita necesară) este mai mare ca oricând”, a declarat AFP, Philip Drost, care coordonează raportul UNEP.

Emisiile de gaze cu efect de seră în 2017 au atins un nivel istoric, de 53,5 gigatone (Gt) de CO2, cu 0,7 Gt mai mult decât în 2016, notează UNEP. Şi nimic nu arată că s-ar opri aici, potrivit raportului ONU.

Numeroase ţări membre ale G20 nu vor fi în măsură să-şi respecte angajamentele asumate la Paris (UE, SUA, Australia, Canada…), având în vedere actuala lor traiectorie. China şi Rusia ar trebui să se apropie de ţinta propusă, dar ambiţiile lor sunt relativ limitate, notează raportul.

La COP24 de la Katowice, care se deschide la 2 decembrie, statele sunt invitate să ţină seama de cel mai recent raport al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (Giec) şi să-şi amplifice angajamentul lor global. Acordul de la Paris prevede o revizuire a contribuţiilor naţionale pentru 2020.

Citește și : Gaza: Mişcarea Hamas dorește formarea unui guvern de uniune naţională (surse)

“Guvernele trebuie să-şi revizuiască cu adevărat contribuţiile şi să-şi sporească ambiţiile”, a subliniat Philip Drost, responsabil al UNEP. “Este mult drum de parcurs şi trebuie să acţionăm rapid. Nu peste câteva decenii, ci acum”, a conchis oficialul ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit Șefa statului, Maia Sandu, a ținut un discurs la Summitul...

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume. Un singur oraș european între primele 10

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume. Un singur oraș european între primele 10 Unii călători aleg un city break în funcție de...

Prea mulți pasageri într-un avion din Italia. Decizia echipajului de zbor: „250 de euro pentru cine coboară”

Prea mulți pasageri într-un avion din Italia. Decizia echipajului de zbor: „250 de euro pentru cine coboară” O eroare comisă de compania aeriană Ryanair a...

EURO 2024: Albania a înscris cel mai rapid gol din istoria Campionatelor Europene. Meciul a fost câștigat însă de Italia

EURO 2024: Albania a înscris cel mai rapid gol din istoria Campionatelor Europene. Meciul a fost câștigat însă de Italia Italia, campioană în exercițiu, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.