Opoziția turcă se regrupează pentru repetarea alegerilor din Istanbul

Publicat:

Principalul partid turc de opoziţie CHP nu va boicota un nou scrutin municipal la Istanbul, care va avea loc pe 23 iunie, a decis marţi adunarea de partid, potrivit televiziunii NTV, citată de Reuters, transmite și agerpres.

Candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Ekrem Imamoglu, al cărui mandat de primar al Istanbulului a fost anulat, a obţinut majoritatea voturilor, cu o mică diferenţă, la scrutinul din martie şi a primit mandatul de a conduce oraşul luna trecută.


Citește și: Ca la turci! Autoritatea electorală decide REPETAREA alegerilor din Istanbul

Potrivit Reuters, mai multe partide mici din Turcia au semnalat că ar putea să-l susţină pe principalul candidat al CHP la scrutinul din 23 iunie, ca protest la decizia autorităţilor electorale de anulare a scrutinului din martie.

Ekrem Imamoglu a fost declarat primar al Istanbulului la jumătatea lui aprilie, după săptămâni de dispută în legătură cu rezultatul scrutinului şi o renumărare parţială a voturilor.

Dar preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi formaţiunea sa politică, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), au cerut în mod repetat anularea alegerilor, invocând nereguli largi.

Imamoglu l-a devansat pe candidatul AKP, Binali Yildirim, fost prim-ministru, cu circa 13.000 de voturi într-un oraş cu 10 milioane de votanţi eligibili. Erdogan a afirmat că, cu o asemenea diferenţă mică de voturi, ”nimeni nu are dreptul de a revendica victoria”.

Luni, Înaltul comitet electoral (YSK) a decis că alegerile pentru primar trebuie reluate pe 23 iunie.

Citește și: Popularitatea lui Trump sare de 45%, o premieră de când a devenit președintele SUA

Partidul Fericirii (Saadet, islamist), al cărui candidat, Necdet Gokcinar, a atras peste 100.000 de voturi, a avut o reuniune de urgenţă marţi. ”Sunt gata să mă retrag în favoarea lui Imamoglu. Aştept decizia partidului meu”, a declarat Gokcinar la canalul TV5.

Partidul Stângii Democratice (DSP), care a obţinut peste 30.000 de voturi, a anunţat pe Twitter că va face ”ceea ce este necesar” în faţa ”ilegalităţilor” comise de YSK.

Victoria lui Imamoglu a arătat pentru prima dată că AKP sau predecesorii săi islamişti au eşuat în ce priveşte menţinerea controlului Istanbulului, cel mai mare oraş şi centru comercial al Turciei.

Erdogan însuşi a fost primar al Istanbulului în anii 1990 şi a făcut campanie înainte de alegerile locale din martie, primul său test electoral de când criza monedei de anul trecut a determinat intrarea în recesiune a economiei turce.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.