Orasul în care este Craciun în fiecare zi

Publicat:

Situat în centrul istoric al orasului german Rothenburg ob der Tauber, Magazinul Craciunului “Kathe Wohlfahrt”, unde Craciunul se sarbatoreste în fiecare zi, a împlinit în acest an patru decenii de existenta.

Magazinul Craciunului sau Orasul Craciunului a fost inaugurat la Rothenburg în 25 iunie 1977, prin deschiderea “Christkindlmarkt”, primul târg cu articole de Craciun, exact în locul în care functioneaza si astazi.


Ideea s-a materializat prima oara în 1964, când Käthe si Wilhem Wohlfahrt au înfiintat la Herrenberg o firma de distributie cu amanuntul a decoratiunilor de Craciun, fapt ce a atras multi clienti, iar afacerea, denumita “Käthe Wohlfahrt”, a început sa creasca.

Primii clienti ai articolelor de Craciun din Herrenberg au fost în special militarii americani care stationau în acea zona. Dupa 13 ani, afacerea “Käthe Wohlfahrt” a luat o noua turnura, dupa ce decoratiunile de Craciun au început sa fie solicitate tot timpul anului, iar numarul articolelor a început sa creasca.

Din documentele primite la intrarea în Magazinul Craciunului “Käthe Wohlfahrt” din Rothenburg aflam ca, datorita cerintei foarte mari pe parcursul întregului an si a faptului ca si-a marit numarul de produse, firma a început sa caute noi spatii de depozitare si de vânzare.

“Familia Wohlfahrt s-a gândit daca sa ramâna sau nu la Herrenberg, iar atunci un cunoscut le-a sugerat sa se mute în orasul medieval Rothenburg (Rothenburg ob der Tauber) situat la peste 100 de kilometri de Nurnberg. În acest orasel istoric familia Wohlfahrt a achizitionat doua case situate una lânga cealalta, iar atunci le-au venit noi idei: amenajarea magazinului ca un târg traditional german de Craciun, care sa redea tot anul o atmosfera specifica Craciunului. Daca la început localnicii au privit cu scepticism ideea, turistii au apreciat-o din plin si astfel s-a dus renumele acestei afaceri cu articole de Craciun. În cele din urma, germanii au început sa fie mai entuziasmati. Conceptul a fost atât de nou, încât, dupa doar un an de la mutarea în Rothenburg, presa a devenit extrem de interesata”, se arata în documentele de prezentare.

Fiul lui Käthe si Wilhem Wohlfahrt, Harald Wohlfahrt, îsi aminteste ca, atunci când familia sa a început sa faca reclama la târgurile internationale pentru Craciunul German de la Rothenburg, “multi au zâmbit”. “Abia mult mai târziu au observat si altii ca Craciunul German a devenit un brand de export”, a explicat Harald Wohlfahrt.

Asa au fost puse bazele turismului de nisa prin descoperirea târgurilor de Craciun din Germania.

În prezent, Magazinul Craciunului din Rothenburg ofera zeci de mii de produse constând în ornamente de Craciun si cadouri – ghirlande, globuri de sticla, din plastic, sub cele mai variate forme, instalatii de iluminare, casute de Craciun, lumânari, candele, pahare, ceasuri, spargatori de nuci, coronite, piramide de Erzgebrige, mosi, îngeri, reni etc.

Dupa câtiva ani de la mutarea afacerii la Rothenburg, în una dintre casele achizitionate de familia Wohlfahrt a fost deschis un Muzeu al Craciunului, unde publicul poate afla lucruri extraordinare despre cum era sarbatorit acesta si cum au evoluat decoratiunile de Craciun începând cu sfârsitul secolului al XVII-lea si începutul secolului al XVIII-lea.

Ideea crearii muzeului i-a apartinut lui Harald Wohlfahrt, în 1981, care a pornit de la premisa ca sarbatoarea Craciunului are o istorie pe cât de lunga, pe atât de putin documentata.

Asa a luat fiinta Deutsches Weihnachtsmuseum (Muzeul German al Craciunului), care a devenit în scurt timp o atractie turistica, fiind un loc unic în lume, în care poti afla care este istoria fabricarii ornamentelor din bradul de Craciun, cum au aparut piramidele din Erzgebirge (Muntii Metaliferi, situati la granita dintre Germania si Cehia) – constructii din lemn, specifice doar acestei zone germane, inspirate din activitatea miniera din acel masiv muntos.

În muzeu poti, de asemenea, vedea o reproducere a Icoanei Nasterii lui Iisus, o imagine din 1466 care se regaseste într-o biserica din Rothenburg, o reprezentare a magilor care sosesc în Ierusalim – o compozitie din 1780 – un brad din 1600 sau cum erau copiii îmbracati de Craciun în 1730.

Aici aflam ca, din anul 1600, decoratiunile de Craciun au crescut gradual de la clasa de mijloc, pâna la societatea aristocratica, ca primele ornamente s-au pastrat din 1780, cum au evoluat acestea de la mar la globuri. Aici poti gasi globuri de la 1780, 1860, 1880, 1900 pâna la decoratiunile din secolul XX.

Documentele vechi indica faptul ca, în jurul anului 1400, sunt consemnari despre un copac de Craciun care a fost decorat de catre breasla brutarilor cu mere, napolitane, nuci si turta dulce, iar mai apoi s-a scris despre copaci decorati cu flori de hârtie, bucati de mezeluri, brânza sau trestie de zahar.

În muzeu aflam ca primele imagini cu un brad împodobit de Craciun, din 1708, îi apartin printesei germane Liselotte von der Pfalz, sotia lui Filip al Frantei, ducele de Orleans, care si-a descris copilaria din Hanovra, ea fiind nascuta în 1652.

În 1870 a început productia industriala a decoratiunilor de brazi de Craciun, principalele centre de productie fiind Drezda, Leipzig si Berlin, iar din 1900, germanii au început sa faca globuri si decoratiuni pentru piata americana.

În preajma Primului Razboi Mondial, ornamentele erau suflate cu aur si cu argint si, uneori, erau decorate cu vopsele obtinute din natura. Aurul si argintul dadeau un efect metalic, care era reflectat în lumina candelelor, iar farmecul particular al acestor decoratii de Craciun era dat de structura naturala – nu erau decorate cu figuri religioase, singura exceptie erau îngerii, ci se prefera în general reprezentarile animalelor.

Pe piata germana au aparut treptat si decoratii de Craciun produse în Rusia, care aratau putin diferit fata de cele autohtone si aveau culori mai puternice.

Pe teritoriul german tehnica globurilor de sticla se dezvolta vertiginos în perioada 1831-1835. În 1920 apar decoratiunile cu gelatina colorata, dar si primele cataloage de promovare. De la jumatatea secolului al XIX-lea, au început sa apara si decoratiuni din metal.

Tot în Muzeul German al Craciunului ni se spune ca prima instalatie electrica pentru bradul de Craciun a aparut în 1882, la trei ani dupa descoperirea becului (1879), iar aceasta a fost folosita în SUA.

În muzeu se mai poate vedea si modul în care au evoluat felicitarile de Craciun, primele aparitii fiind din 1860, sub forma de carti postale, apoi se continua cu cromolitografia, cum arata calendarul advent (începutul anului ecleziastic) si care este istoria celebrilor spargatori de nuci. Primii spargatori de nuci din Europa au aparut în 1838 si reprezentau soldati, padurari, barbati orientali, potretele unor oameni importanti, inclusiv Bismark si Napoleon.

Decoratiunile mai pretentioase, inclusiv cele de catifea, au aparut dupa 1940, când brazii devin foarte încarcati de ornamente.

O alta sectiune din muzeu este dedicata istoriei lui Mos Craciun în Germania, care a fost mentionat prima data într-un dictionar german din 1820.

Din secolul XVIII, au aparut si Piramidele din Erzgebirge – o constructie în forma unica, originala, de sarbatorire a Craciunului, care faceau parte din decoratiunile din biserici, devenite apoi extrem de populare în Berlin.

La finalul turului muzeului, fiecare vizitator poate sa îsi scrie urarea de Craciun în limba sa si sa o agate în brad, dupa care este invitat sa viziteze Magazinul Craciunului.

Rothenburg ob der Tauber este unul dintre cele mai bine conservate orase medievale din Europa. Este unul dintre putinele locuri din Germania care nu a fost bombardat în cel de-Al Doilea Razboi Mondial, la fel cum a scapat neatins si în timpul Razboiului de treizeci de ani, din perioada 1618-1648.

Astfel, în Rothenburg ob der Tauber pot fi admirate nenumarate capodopere arhitecturale, cum ar fi Primaria din secolul al XIII-lea, Taverna Consiliului din secolul al XIV-lea, cu vechile sale ceasuri si figuri mecanice, peste 40 de case si turnuri vechi, Biserica Sf. Iacob, finalizata în 1485, care detine Altarul Sfântului Sânge, o sculptura din lemn datând din 1505, “Piata Micului” (aflata în prezent în restaurare), o intersectie din care se pot vedea doua turnuri care dateaza de la începutul secolului al XIII-lea.

În Rothenburg se mai poate vizita Castelul Gardens, podul dublu de pe Valea Tauber, Muzeul Orasului Imperial cu o bucatarie din secolul al XIII-lea, sau panourile din secolul al XVI-lea pe care este expus armament european începând cu epoca de piatra pâna în secolul al XIX-lea, inclusiv armele de vânatoare folosite de Frederick cel Mare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild

Situație fără precedent. Peste 130 de mașini Fiat au fost sechestrate de poliția italiană din cauza unui simplu abțibild Poliţia fiscală italiană a sechestrat peste...

Maia Sandu și-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre cooperarea economică și aderarea la UE

Maia Sandu și-a încheiat vizita în Germania, unde a discutat despre cooperarea economică și aderarea la UE În perioada 17-18 mai, Președinta Republicii Moldova, Maia...

Doi străini „au uitat” să declare 83 000 de dolari la vamă. Refuză să spună pentru ce transportau banii

Doi străini „au uitat” să declare 83 000 de dolari la vamă. Refuză să spună pentru ce transportau banii Doi nerezidenți au încercat să introducă...

Unele cafenele din Europa au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară

Unele cafenele din Europa au interzis complet utilizarea laptopurilor, în timp ce altele percep o taxă orară Unul dintre avantajele de a fi un nomad...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.