PAM: Fâşia Gaza este ameninţată de o foamete iminentă

Publicat:

PAM: Fâşia Gaza este ameninţată de o foamete iminentă

Fâşia Gaza este “ameninţată de o foamete iminentă”, în condiţiile în care este extrem de dificilă transportarea ajutorului alimentar în teritoriu, din cauza luptelor şi obstacolelor puse de autorităţile israeliene, a denunţat marţi Programul Alimentar Mondial (PAM), informează AFP.

Deja în decembrie agenţia ONU a alertat în legătură cu situaţia catastrofală pentru cele 2,2 milioane de persoane care trăiesc în Gaza şi care se confruntau cu un nivel de insecuritate alimentară acută sau chiar mai rău, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

“Cu fiecare zi care trece ne îndreptăm, desigur, spre o situaţie şi mai catastrofală”, a subliniat Abeer Etefa, purtătoarea de cuvânt a PAM pentru Orientul Mijlociu, în timpul unei conferinţe de presă a ONU la Geneva.

Ea a atenţionat în legătură cu “o ameninţare iminentă cu foametea”, prin videoconferinţă de la Cairo, adăugând că “riscul de a avea zone de foamete în Gaza este în continuare prezent”.

“Peste o jumătate de milion de persoane din Gaza se confruntă cu niveluri de insecuritate alimentară catastrofale şi riscul de foamete creşte cu fiecare zi, deoarece conflictul limitează furnizarea unui ajutor alimentar vital pentru persoanele în nevoie”, a spus Abeer Etefa.

Ea a amintit că Fâşia Gaza reuneşte “cea mai mare concentrare de condiţii apropiate de foamete din lume”.

Israelul a declanşat războiul împotriva Hamas după atacurile fără precedent ale mişcării islamiste pe teritoriul său, atacuri care s-au soldat cu 1.140 de morţi, pe 7 octombrie.

De atunci, Israelul bombardează Fâşia Gaza şi a lansat o ofensivă terestră pentru a “elimina” Hamas, făcând cel puţin 25.490 de morţi în Gaza, dintre care circa 70% femei, copii şi adolescenţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul controlat de mişcarea islamistă.

Potrivit lui Abeer Etefa, aproximativ 70% dintre cererile de livrare de hrană în nordul Fâşie Gaza au fost respinse de autorităţile israeliene.

Cele mai recente livrări spre nord, cu 200 de tone de produse alimentare pentru 15.000 de persoane, au avut loc la mijlocul lui ianuarie.

“Aceasta este într-adevăr o cantitate foarte mică”, a subliniat purtătoarea de cuvânt. “De aceea, vedem că oamenii sunt tot mai disperaţi”, pentru că ei nu ştiu dacă şi când vor putea trece din nou camioanele.

Agenţia ONU pentru probleme umanitare (OCHA) a anunţat că în timpul primelor două săptămâni din ianuarie, doar şapte din 29 de misiuni de livrare de ajutor spre nordul Fâşiei Gaza au fost autorizate de autorităţile israeliene.

Purtătoarea de cuvânt a PAM a denunţat o “limitare sistematică”.

De la începutul lui ianuarie, peste 730 de camioane cu peste 13.000 de tone de hrană au intrat în Gaza, a informat PAM.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Agenţia ONU dispune de 21.000 de tone suplimentare de produse de bază – suficient pentru a asigura hrana celor două milioane de locuitori din Gaza timp de o lună – fie stocate în Egipt, fie pe drum spre Gaza, fie deja în camioane la frontiera dintre Egipt şi teritoriul palestinian.

Pentru a ilustra cât de gravă este foametea în rândul populaţiei din Gaza, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Christian Lindmeier, a povestit cum o recentă misiune pentru livrare de carburant la spitale a fost întârziată de mai multe ori de oameni care “căutau disperaţi mâncare”. Echipa aflată pe teren a trebuit să arate că “nu exista nimic de mâncare la bord”, a explicat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.