Papa Francisc l-a primit luni la Vatican pe noul ambasador al Rusiei, care a declarat că Suveranul Pontif i-a spus că este hotărât să continue cu iniţiativele sale de pace şi umanitare pentru Ucraina, relatează Reuters.
Ambasadorul rus Ivan Soltanovski a mai afirmat că Papa Francisc i-a spus, de asemenea, că doreşte o nouă întâlnire cu Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse (patriarhul rus a sprijinit ferm invadarea Ucrainei).
Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova
Soltanovski, un diplomat de carieră în vârstă de 68 de ani, i-a prezentat Papei scrisorile de acreditare la Vatican, fiind succesorul lui Aleksandr Avdeev, care era ambasador când Rusia a invadat Ucraina.
Papa Francisc a fost la ambasada Rusiei la Roma, într-o vizită surpriză, a doua zi după 24 februarie 2022 pentru a-şi exprima îngrijorarea în legătură cu invadarea Ucrainei.
“Papa Francisc şi-a exprimat interesul pentru continuarea misiunii de pace”, a declarat Soltanovski pentru agenţia de presă RIA Novosti, referindu-se la eforturile emisarului special al Papei, cardinalul italian Matteo Zuppi, care a vizitat Kievul, Moscova, Washingtonul şi Beijingul şi urmează să revină în Rusia în viitorul apropiat.
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat că este pregătit să se întâlnească cu cardinalul Matteo Zuppi, întâlnire care nu a avut loc în timpul primei vizite a cardinalului la Moscova, în iunie, când a fost primit de oficiali ruşi.
După ce Ucraina a precizat că nu este deschisă pentru o mediere a Vaticanului decât dacă Rusia îndeplineşte toate cererile Kievului, inclusiv o retragere totala a trupelor ruse, misiunea cardinalului s-a concentrat pe obţinerea sprijinului pentru eforturile umanitare.
Aceasta include repatrierea copiilor ucraineni. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de ruşi de la începutul războiului, condamnând aceste deportări ilegale.
Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în martie un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război, de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina. Rusia, care nu este membră a CPI, neagă acuzaţiile de crime de război.
Patriarhul Kirill a susţinut cu entuziasm invadarea Ucrainei de către Rusia. Patriarhul vede Rusia drept un bastion împotriva a ceea ce el consideră un Occident decadent.
Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea
O întrevedere între Papa Francisc şi Patriarhul Kirill în Cuba în 2016 a fost prima între un papă şi un patriarh ortodox rus de la Marea Schismă din 1054 în urma căreia Biserica Creştină de Apus s-a despărţit de Biserica Răsăriteană.
Două încercări de a organiza o a doua întâlnire anul trecut, una la Ierusalim şi cealaltă în Kazahstan, au eşuat din cauza dificultăţilor diplomatice legate de conflictul din Ucraina, notează AFP.