Partenerul tău sforăie? Există o soluție, fără a schimba camera

Publicat:

Partenerul tău sforăie? Există o soluție, fără a schimba camera

O nouă cercetare americană confirmă eficacitatea dispozitivelor de avansare mandibulară pentru tratamentul sforăitului primar: 91% dintre parteneri au declarat că problema partenerului lor s-a rezolvat după patru săptămâni de utilizare, anunță La Repubblica.

Sforăitul este o problemă frecventă: se estimează că 57% dintre bărbați și 40% dintre femei suferă de sforăit în timpul vieții. Și enervant, atât pentru cei care sforăie, cât și – și poate chiar mai mult – pentru cei care împart orele de noapte: mai ales în cazul sforăitului primar (sau simplu), forma mai ușoară, care nu este asociată cu treziri sau apnee în somn, de fapt, cei care suferă sunt în principal partenerii, care cer să se caute o soluție, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Există o serie de terapii posibile, iar printre cele mai eficiente și mai puțin invazive se numără cu siguranță utilizarea dispozitivelor de avansare mandibulară (sau Mad), aparate dentare concepute pentru a fi purtate pe timp de noapte, pentru a relaxa tractul respirator și a reduce astfel intensitatea și frecvența sforăitului.

Acestea sunt utilizate de zeci de ani, iar o cercetare publicată recent în JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery confirmă eficiența lor, mai ales pentru bunăstarea cuplului: peste 91% dintre partenerii sforăitorilor implicați în studiu, de fapt, au declarat că problema lor s-a rezolvat în urma adoptării Mad.

Zgomotele emise noaptea de cei care sforăie se datorează îngustarea căilor respiratorii produsă de relaxarea căilor respiratorii în timpul nopții, poziției în care se doarme și unui număr de posibile cauze anatomice sau patologice care contribuie la aceasta. Există diferite niveluri de gravitate a sforăitului, de la o problemă pur acustică, la forme care implică treziri continue și așa-numitele apnee obstructive în somn, care provoacă desaturarea organismului pe timpul nopții și pot pune în pericol grav sănătatea cardiovasculară, și nu numai.

„În cazul sforăitului simplu, posibilele terapii sunt intervenția chirurgicală, utilizarea aparatelor Cpap și a dispozitivelor de avansare mandibulară”, explică pentru Health Domenico Ciavarella, profesor de stomatologie la Universitatea din Foggia și președinte al Societății italiene de medicină dentară a somnului (Simso).

„Mad sunt prima indicație, pentru că sunt eficiente, așa cum atestă de zeci de ani ghidurile Academiei Americane de Medicină a Somnului, și non-invazive. Ele pot fi un ajutor important pentru multe cupluri care, de-a lungul anilor, se trezesc că dorm în camere separate din cauza sforăitului unuia dintre parteneri. Dar prescrierea utilizării lor ar trebui să fie întotdeauna făcută de un specialist în medicina somnului, deoarece este important să se facă un diagnostic precis, care să recunoască cu atenție stadiul de gravitate al tulburării și să se asigure că nu sunt subestimate posibilele efecte nocive pentru sănătate ale apneei în somn și ale micro-spierderilor”, explică specialistul.

Noua cercetare, realizată de o echipă de specialiști de la mai multe spitale universitare americane, a fost concepută pentru a testa eficiența dispozitivelor Mad la pacienții care suferă de forme primare de sforăit. Aceasta a recrutat 42 de persoane care sforăiau și pe partenerii lor (instruiți, așa cum se întâmplă adesea, să ateste prezența zgomotelor nocturne deranjante înainte și după tratament), dintre care jumătate au fost îndrumați către terapia Mad, în timp ce cealaltă jumătate a fost instruită să urmeze un protocol numit CAPT, care nu presupune utilizarea unor dispozitive specifice, ci doar folosirea de spălături nazale, plasturi dilatatori și exerciții pentru a învăța să doarmă în poziția care îi expune mai puțin la riscul de sforăit.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

La patru săptămâni după începerea studiului, partenerii participanților au evaluat dacă problema sforăitului persistă sau nu.

În cazul pacienților tratați cu Mad, 21 din 23 de parteneri (91%) au declarat că zgomotele nocturne au încetat, în timp ce în rândul celor care au urmat protocolul CAPT, rezolvarea problemei a venit doar pentru 11 din 19 pacienți (58%). Prin urmare, ambele terapii s-au dovedit a fi utile, dar dispozitivele de avansare mandibulară au părut a fi indiscutabil mai eficiente, cel puțin în comparație cu alternativa testată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Beneficiile nebănuite ale cafelei: ajută la pierderea în greutate și reduce riscul de cancer

Beneficiile nebănuite ale cafelei: ajută la pierderea în greutate și reduce riscul de cancer Este savurată dimineața, în tihnă, și mulți oameni susțin că nu...

Genocidul popoarelor indigene ‘continuă’ în Statele Unite, acuză actriţa Lily Gladstone

Genocidul popoarelor indigene 'continuă' în Statele Unite, acuză actriţa Lily Gladstone "Genocidul" popoarelor indigene "continuă" în Statele Unite, acuză noua vedetă amerindiană Lily Gladstone, într-un...

Fanii Taylor Swift, întâmpinaţi la Londra cu o hartă a metroului redesenată în onoarea cântăreţei

Fanii Taylor Swift, întâmpinaţi la Londra cu o hartă a metroului redesenată în onoarea cântăreţei Fanii Taylor Swift au fost întâmpinaţi vineri la Londra cu...

Descoperiri neașteptate despre vise: De ce visăm mai des urât, decât frumos

Descoperiri neașteptate despre vise: De ce visăm mai des urât, decât frumos Toată lumea visează, chiar și cei care sunt convinși că nu o fac,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.