Pavel-Casian Nițulescu: Avem obiectivul de a asigura securitatea energetică și protecția consumatorilor din R.Moldova

Publicat:

Pavel-Casian Nițulescu: Avem obiectivul de a asigura securitatea energetică și protecția consumatorilor din R.Moldova

Memorandumul semnat între Nuclearelectrica din România și Energocom din Republica Moldova are menirea de a asigura securitatea energetică și protecția consumatorilor din Republica Moldova. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Energiei din România, Pavel-Casian Nițulescu, și a fost expusă în timpul dezbaterii publice la tema „Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit secretarului de stat din România, Nuclearelectrica își extinde considerabil capacitățile de producere a energiei electrice, iar de acest lucru va beneficia, inclusiv, Republica Moldova, potrivit ipn.md.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

În iulie 2023 Nuclearelectrica și furnizorul de energie Energocom din Republica Moldova au semnat un memorandum pentru dezvoltarea cooperării pe termen lung în sectorul energetic. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei de la București, Pavel-Casian Nițulescu, grație acestui memorandum vor fi explorate opțiunile pentru asigurarea livrării energiei către Republica Moldova din producția viitoare a Nuclearelectrica.

„Vreau să scot în evidență investițiile pe care le face Nuclearelectrica. Pe lângă cele două capacități pe care le are la ora actuală pe bază de combustibil nuclear și utilizarea tehnologiei canadiene de mare siguranță, urmează finalizarea investițiilor pentru următoarele două unități, 3 și 4 de la Cernavodă. Sunt unități care sperăm să fie finalizate în perioada 2030-2031. În plus, avem reactoarele modulare cu o capacitate de 462 de MW.

Prin punerea în funcțiune comercială a acestui memorandum de înțelegere între Republica Moldova și Nuclearelectrica avem obiectivul de a atinge securitatea energetică și protecția consumatorilor din Republica Moldova. De asemenea, acest memorandum va contribui la dezvoltarea competențelor resurselor umane din Republica Moldova în domeniul energiei nucleare” a spus Pavel-Casian Nițulescu.

De asemenea, secretarul de stat al Ministerului Energiei de la București a menționat că legea privind energia eoliană offshore, promulgată recent de președintele Iohannis, oferă oportunități și pentru companiile din Republica Moldova. Potrivit reprezentantului Guvernului de la București, odată cu promulgarea acestei legi, România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în zona Mării Negre.

„Președintele Iohannis a promulgat legea privind energia eoleană offshore la Marea Neagră, un proiect major de securitate energetică pentru zona Balcanilor. Această lege demonstrează că putem dezvolta o capacitate de energie regenerabilă în zona Mării Negre în primă fază de 3 GW, dar dacă ne uităm după sondajele făcute de Banca Mondială se poate ajunge până la 76 GW energie regenerabilă produsă în perimetrul Mării Negre. De la promulgarea acestei legi, în termen de trei luni, Ministerul Energiei din România are sarcina să dezvolte în regim de urgență un studiu de fezabilitate, de identificare a perimetrelor care vor fi concesionate în vederea dezvoltării acestor ferme eoliene. Pot depune dosarele pentru acest proiect măreț și firme din Republica Moldova care pot veni la procedura de licitație privind concesionarea perimetrelor și ulterior exploatarea și construcția acestor ferme eoliene”, a mai spus Pavel-Casian Nițulescu.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Dezbaterea publică la tema „Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic” este prima ediție din ciclul „Dublă integrare prin cooperare și informare . Continuitate”. Proiectul este organizat de Agenția de presă IPN cu suportul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sute de bijuterii din argint au fost reținute la vamă

Sute de bijuterii din argint au fost reținute la vamă O cetățeană a Israelului în vârstă de 49 de ani a rămas fără sute de...

Orban se roagă pentru binele lui Robert Fico: ‘Se află între viaţă şi moarte’

Orban se roagă pentru binele lui Robert Fico: 'Se află între viaţă şi moarte' Premierul slovac Robert Fico se află între viaţă şi moarte la...

VIDEO// Și-au transformat apartamentul în laborator de preparare a drogurilor

VIDEO// Și-au transformat apartamentul în laborator de preparare a drogurilor Doi soți de 29 și, respectiv 28 de ani, sunt cercetați penal după ce și-au...

Maia Sandu vorbeşte despre referendumul constituțional

Maia Sandu vorbeşte despre referendumul constituțional Decizia pe care o vor lua cetățenii Republicii Moldova la referendumul constituțional din 20 octombrie va fi cea mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.