PCRM contestă la CC decretul Maiei Sandu

Publicat:

PCRM contestă la CC decretul Maiei Sandu

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a contestat la Curtea Constituțională decretul președintei Maiei Sandu privind eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general.

Deputații comuniști au depus contestația la CC ieri, 2 noiembrie, transmite Știri.md.


„La baza recursului la Curtea Constituțională a stat faptul că decretul atacat încalcă Constituția Republicii Moldova și, de asemenea, nu respectă standardele stabilite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la calitatea unui act legislativ, este contrar principiului securității juridice, nu poate fi justificat în conformitate cu criteriile „necesității într-un stat democratic” și există, de asemenea, o disproporționalitate evidentă între scopul declarat al decretului și măsurile luate pentru atingerea acestui scop”, se arată în declarația reprezentanților PCRM.

De menționat că, pe data de 30 octombrie, și Alexandr Stoianoglo a mers în instanță cu o contestare.

PCRM contestă la CC decretul Maiei Sandu

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție din cauza acuzațiilor privind îmbogățirea ilicită, fiind reținut pe 5 octombrie 2021.

Amintim că, la data de 24 octombrie, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că a obținut câștig de cauză la CEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.

Citeşte şi: Cercul lui Putin amenință Occidentul: ‘Al Treilea Război Mondial este mai aproape decât credeți’ – Stiripesurse.md

CEDO obligă statul Republica Moldova să-i achite fostului procuror general prejudicii morale de 3.600 de euro. Alexandru Tănase spune că, deși suma prejudiciului este una mică, încălcarea comisă contravine total statului de drept.

Pe 24 octombrie, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a precizat că pe masa judecătorilor CEDO se mai regăsește o plângere pe cazul său. Potrivit lui Stoianoglo, cea de-a doua plângere vizează arestarea sa abuzivă, în baza unor dosare penale fabricate, din motive politice.

PCRM contestă la CC decretul Maiei Sandu

Ministerul Justiției a comunicat că luat act de hotărârea CEDO în cazul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit instituției, hotărârea devine definitivă la trei luni din momentul publicării. Ulterior, în cadrul procedurii de executare, urmează a fi implementate măsuri de ordin individual, prin achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral cauzat reclamantului.

Deputatul PAS Lilian Carp, care a depus o sesizare în 2021 la Consiliul Superior al Procurorilor, în baza căreia a fost suspendat din funcție procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, spune că de vină pentru decizia CEDO de marți, 24 octombrie, s-ar face procurorii care ar fi acționat intenționat în acest mod.

În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, după ce Maia Sandu a semnat decretul prin care îl destituie din funcția de șef al Procuraturii Generale, în ciuda deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu mai speră să fie repus în funcție. Cu toate acestea, el susține că va merge în judecată pentru a-și face dreptate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Președintele bulgar: Victoria Ucrainei asupra Rusiei este ‘imposibilă’, iar prelungirea ostilităților este ‘dezastruoasă’

Președintele bulgar: Victoria Ucrainei asupra Rusiei este 'imposibilă', iar prelungirea ostilităților este 'dezastruoasă' Victoria Ucrainei asupra Rusiei este „imposibilă", iar prelungirea ostilităților este "dezastruoasă" nu...

Două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău

Două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău Două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău pe parcursul săptămânii...

25 de ani de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unui centru de recrutare militară din Siberia

25 de ani de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unui centru de recrutare militară din Siberia Un tribunal militar rus...

Viktor Orban, în vizită la Oradea. Obiectivul strategic, susținerea României pentru aderarea la spațiul Schengen

Viktor Orban, în vizită la Oradea. Obiectivul strategic, susținerea României pentru aderarea la spațiul Schengen Premierul ungar va vizita Partium la începutul lunii iunie și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.