Pentru cine au votat cetățenii bulgari din R. Moldova la alegerile europarlamentare

Publicat:

Pentru cine au votat cetățenii bulgari din R. Moldova la alegerile europarlamentare

Datele autorității electorale din Bulgaria arată că în R. Moldova la alegerile europarlamentare au votat 38 de cetățeni moldoveni care dețin și pașapoarte bulgărești.

În aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, bulgarii au mai votat și la alegerile parlamentare anticipate, potrivit moldova.europalibera.org.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

În R. Moldova, aceștia au avut la dispoziție șapte secții de votare: la Ambasada Bulgariei de la Chișinău, Consulatul Bulgariei din raionul Taraclia, precum și cinci alte secții deschise la Cahul, Comrat, Copceac, Tvardița și Ceadîr-Lunga.

La alegerile europarlamentare, bulgarii din R. Moldova au putut să voteze doar la Chișinău și Taraclia.

Din cele 38 de voturi, 10 au fost pentru coaliția „Continuăm Schimbarea” – „Bulgaria democrată”, 8 voturi pentru partidul „Renaștere”, 6 pentru Partidul Socialist și câte 5 pentru platforma pro-europeană GERB-SDS și „Există așa popor”.

Conform rezultatelor alegerilor din Bulgaria, în Parlamentul European au acces toate cele cinci formațiuni, cele mai multe voturi (23,5%) acumulând coaliția GERB-SDS – altfel spus, Partidul Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) și partidul Uniunea Forțelor Democratice (UDF).

La alegerile în Adunarea Națională bulgară (organul legislativ al țării), aceste două partide au obținut, la fel, cel mai mare număr de voturi (24,7%).

În sesiunea precedentă a parlamentului din Sofia, împreună cu partidele „Continuăm Schimbarea” și „Bulgaria democrată”, GERB-SDS a format un guvern de coaliție. Aceste partide de centru-dreapta au opinii proeuropene.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Partidul „Renaștere” pentru care în Moldova au votat 8 persoane, este un partid eurosceptic, reprezentat și în Adunarea Populară. De altfel, „Renașterea” din Bulgaria cooperează cu partidul cu același nume din Moldova care este asociat cu oligarhul fugar Ilan Șor.

Partidul Socialist (BSP) se află în opoziție față de actualul guvern pro-european. La fel ca și PSD-ul românesc, BSP este afiliat Partidului Socialiștilor Europeni. Socialiștii bulgari sunt pro-UE, dar sunt și sceptici în unele chestiuni, cum ar fi aprobarea unor sancțiuni împotriva Federației Ruse pentru invazia din Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.