Percheziţii erau în curs joi la sediul mişcării politice Open Rusia (Rusia Deschisă) şi în apartamentele mai multor angajaţi ai acesteia, a anunţat pe site-ul său internet această organizaţie finanţată de opozantul în exil şi fost oligarh Mihail Hodorkovski (foto), relatează AFP, potrivit agerpres.
Joi dimineaţă, “un grup de anchetatori s-a deplasat la sediul Open Rusia”, a declarat organizaţia pe site-ul său internet, unde ea denunţă cu regularitate încălcări ale dreptului omului în Rusia.
Un alt sediu şi apartamentele a cel puţin şase angajaţi ai Open Rusia au fost de asemenea percheziţionate, a indicat mişcarea.
Citește și: ISIS moare, dar nu se predă. Jihadiștii vor crea în online un CALIFAT VIRTUAL (experți)
Open Rusia a fost fondată în septembrie 2014 de Mihail Hodorkovski, fost oligarh care a condus ex-gigantul petrolier Iukos. Arestat în 2003, el a stat aproape 10 ani în închisoare pentru “furt prin escrocherie pe scară mare” şi “evaziune fiscală”, fiind graţiat în 2013 de Vladimir Putin. Hodorkosvki trăieşte de atunci în Europa.
Aceste percheziţii sunt legate de ancheta asupra “foştilor principali acţionari şi conducători ai Iukos care au furat petrol de la filiale Iukos, care au deturnat acţiuni şi fonduri şi au spălat aceste mijloace financiare”, a indicat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus.
“Percheziţii legate de dosarul Iukos sunt efectuate din 2003. Eram pe atunci în clasa a VIII-a” şi aveam între 14 şi 15 ani, a remarcat pe Twitter Aleksandr Soloviov, unul din angajaţii al cărui apartament a fost percheziţionat.
Ultima serie de percheziţii datează din februarie. Potrivit mişcării, poliţiştii confiscaseră echipament tipografic şi circa 100.000 de manifeste purtând inscripţia “Ne-am săturat!”, imprimate în vederea unei manifestaţii împotriva Kremlinului.
Citește și: Șeful diplomației maghiare aduce OSANALE Moscovei: ‘Sancțiunile impuse Rusiei nu și-au atins scopul’
Organizaţia Open Rusia şi-a stabilit ca obiectiv să reunească forţele proeuropene în Rusia în vederea constituirii unei opoziţii unificate împotriva lui Vladimir Putin, în special în cursul alegerilor prezidenţiale din martie anul viitor, la care preşedintele rus nu şi-a anunţat candidatura.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis în 2014 că Rusia trebuie să plătească 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari ai Iukos, cu titlu de despăgubire pentru iregularităţile din procedura fiscală intentată împotriva acestei societăţi în 2000.
Dar Curtea Constituţională a Rusiei a autorizat în ianuarie statul rus să nu achite aceste despăgubiri.