Pericolele schimbarilor climatice ar trebui sa fie comunicate într-un limbaj mai accesibil – ONU

Publicat:

Oamenii sunt dornici sa afle stiri despre pericolele schimbarilor climatice, dar expertii îi îndeparteaza cu limbajul lor plictisitor si tehnic, a declarat marti un expert pe probleme de mediu al Natiunilor Unite, informeaza Reuters, conform agerpres.

Erik Solheim, director executiv în cadrul programului ONU pentru Mediu (UNEP), a spus ca unul dintre cei mai cautati termeni pe internet anul acesta a fost ”uraganul Irma”, furtuna devastatoare care a lovit zona Caraibelor.


”Asta demonstreaza ca oamenii sunt interesati de astfel de lucruri, dar când vine vorba sa explicam care sunt cauzele fenomenului si ce masuri pot fi luate pentru a-l stopa, nu folosim un limbaj pe care sa-l înteleaga toata lumea”, a declarat acesta pentru Thomson Reuters Foundation.

”Limbajul ecologistilor este plictisitor si neinspirat… daca vorbim într-un limbaj tehnic cu multe acronime si expresii corecte politic, nu ne va asculta nimeni”, a spus oficialul într-un interviu în cadrul unei conferinte desfasurate la Bonn.

”Nu-i poti plictisi pe oameni. Au nevoie sa fie entuziasmati si inspirati pentru a actiona si a-si schimba comportamentul”.

În contextul în care atentia este concentrata pe dezastrele majore care apar pe primele pagini ale ziarelor, probleme importante cum ar fi disparitia padurilor si riscul de degradare a solului sunt date de-o parte, a spus fostul ministru norvegian pentru dezvoltare internationala si probleme de mediu.

Peste 1,3 miliarde de oameni traiesc pe terenuri agricole care se deterioreaza, confruntându-se cu foamete prelungita, lipsa apei si saracie, a spus oficialul ONU în septembrie.

Un sfert din suprafata planetei este degradat sever – prin defrisari, pasunatul excesiv si seceta -, ceea ce forteaza oamenii sa migreze, crescând astfel riscul de conflict pentru resursele împutinate, a spus acesta.

”Este o problema importanta de care trebuie sa ne ocupam urgent”, a spus Solheim, adaugând ca finantarea pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice trebuie sa fie extinsa pentru a include si reconstructia terenurilor degradate.

Cercetarile arata ca reabilitarea terenurilor degradate genereaza beneficii economice estimate între 7 si 30 de dolari pentru fiecare dolar investit, dar finantarea pentru acest scop este insuficienta cu aproape 300 de miliarde pe an.

Un procent de doar 3% din finantarile din domeniul mediului este alocat pentru a restaura terenurile si padurile, desi studiile au aratat ca acest lucru ar putea contribui într-o masura importanta la mentinerea încalzirii globale sub pragul celor doua grade, mai spune Solheim.

”Trebuie sa gasim mijloacele pentru a schimba acest lucru, iar o modalitate este de a folosi puterea de transformare a sistemului financiar”, a spus acesta.

UNEP a anuntat saptamâna trecuta stabilirea unui parteneriat cu banca franceza BNP Paribas pentru a canaliza finantari de 10 miliarde de dolari proprietarilor de mici ferme din tarile în curs de dezvoltare, pâna în anul 2025, care i-ar ajuta sa-si creasca veniturile si ar contribui la protejarea padurilor si pamânturilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cărți vechi și documente inedite la expoziția dedicată memoriei teologului Avva Paul Mihail deschisă la Biblioteca Națională

Cărți vechi și documente inedite la expoziția dedicată memoriei teologului Avva Paul Mihail deschisă la Biblioteca Națională Teologul, memoralistul și istoricul român Avva Paul Mihail...

Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european

Canotorul, Serghei Tarnovschi a devenit campion european Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european, rezervat seniorilor. Sportivul a cucerit medalia de aur în proba de canoe...

Zelenski: Rusia şi liderii săi ‘nu sunt pregătiţi pentru o pace justă’

Zelenski: Rusia şi liderii săi 'nu sunt pregătiţi pentru o pace justă' Rusia şi liderii săi "nu sunt pregătiţi pentru o pace justă", a acuzat...

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa, dar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.