Peste 13.500 de civili ucraineni au părăsit Rusia printr-un coridor umanitar

Publicat:

Peste 13.500 de civili ucraineni au reuşit să părăsească Rusia din iulie printr-un coridor umanitar înfiinţat în regiunea frontalieră Sumi în nord-estul Ucrainei, a anunţat vineri Kievul, relatează AFP.

“De la reluarea funcţionării (acestui coridor) în iulie 2023, peste 13.500 de ucraineni s-au întors în Ucraina de pe teritoriul rusesc”, a transmis Ministerul ucrainean al Reintegrării, citat de agenţia Interfax-Ucraina.


Citeşte şi: Aleșii locali sunt obligați să depună declarații de avere

Printre aceştia se numără 1.653 de copii, a mai precizat ministerul ucrainean.

În timp ce majoritatea locuitorilor din oraşele şi satele cucerite de trupele ruse de la începutul invaziei în februarie 2022 au fugit în alte regiuni ale Ucrainei sau în străinătate, mii dintre ei au rămas pe loc.

Peste un milion de ucraineni şi-au găsit refugiu în Rusia de la începutul ostilităţilor cu Kievul, potrivit cifrelor ONU.

Rusia este acuzată de Kiev că a organizat “deportarea” a aproape 20.000 de copii ucraineni pe teritoriul său, ceea ce a determinat Curtea Penală Internaţională (CPI) să emită un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război.

Citeşte şi: Un ofițer de investigații a fost prins cu mită

Aceste acuzaţii sunt respinse de Moscova, care susţine că vrea să-i protejeze pe aceşti copii de lupte. În această etapă, potrivit Kievului, doar circa 400 au fost repatriaţi în Ucraina.

În ultimele luni, autorităţile ucrainene au organizat mai multe evacuări de civili şi copii în localităţi din apropierea frontului, în faţa unei ofensive militare ruseşti.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.