Ploile musonice au provocat moartea a cel puţin 50 de persoane în Pakistan

Publicat:

Cel puţin 50 de persoane, dintre care opt copii, şi-au pierdut viaţa în Pakistan de la sfârşitul lui iunie în inundaţii şi alunecări de teren provocate de ploile musonice, au anunţat vineri autorităţile, potrivit AFP şi potrivit agerpres.

Musonul, care durează de obicei din iunie până în septembrie, este esenţial pentru irigarea recoltelor şi pentru refacerea resurselor de apă din Asia de Sud, la constituirea cărora contribuie cu 70-80% din precipitaţiile anuale.


Citeşte şi: Vrea cu adevărat Suedia să adere la NATO? – Black News

Musonul este vital pentru agricultură şi securitatea alimentară a acestei regiuni sărace, unde locuiesc circa 2 miliarde de oameni. Este responsabil însă în fiecare an şi de numeroase tragedii şi distrugeri.

”Cincizeci de decese au fost înregistrate pe întreg teritoriul Pakistanului în incidente diferite provocate de ploaie de la începutul musonului, pe 25 iunie”, a precizat vineri pentru AFP un responsabil al Autorităţii naţionale pentru gestionarea catastrofelor (NDMA).

În aceeaşi perioadă, 87 de persoane au fost rănite, a precizat el.

Cele mai multe dintre decese au avut loc în provincia Pendjab (centru-est), cea mai populată din ţară, şi au fost cauzate în special de electrocutări şi de prăbuşirea imobilelor, potrivit informaţiilor oficiale.

În provincia Khyber Pakhtunkhwa (nord-vest), trupurile a opt copii îngropaţi într-o alunecare de teren au fost recuperate joi, potrivit Bilal Faizi, purtător de cuvânt al serviciului de urgenţă pakistanez Rescue 1122.

Salvatorii continuă căutarea trupurilor altor copii susceptibili să fi fost prinşi sub malul de pământ, a adăugat el.

Precipitaţii record, potrivit unor surse oficiale, au lovit miercuri Lahore, capitala Pendjab şi al doilea cel mai mare oraş din ţară, transformând drumurile în râuri şi privând o treime din oraş de electricitate.

Serviciul meteorologic pakistanez a prognozat o nouă serie de ploi torenţiale în zilele următoare.

Potrivit experţilor, încălzirea climatică face ca precipitaţiile să fie mai intense şi mai imprevizibile.

Musonul catastrofic de anul trecut din Pakistan a produs inundaţii pe o treime din teritoriul ţării, avariind două milioane de locuinţe şi ducând la moartea a peste 1.700 de persoane.

Citeşte şi: Germania avea superioritatea economică, Franța superioritatea strategică. Războiul din Ucraina încurcă apele – Black News

Pakistanul, cu o populaţie de 220 de milioane de locuitori, este responsabil de mai puţin de 1% din cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Pakistanul este în mod deosebit vulnerabil la schimbările climatice. Se află pe locul opt în lista ţărilor cele mai ameninţate de fenomene meteorologice extreme, potrivit unui studiu al ONG-ului Germanwatch.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum va fi vremea în iulie: Zile de foc, cu temperaturi insuportabile în luna lui Cuptor

Cum va fi vremea în iulie: Zile de foc, cu temperaturi insuportabile în luna lui Cuptor Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prezentat astăzi perspectiva...

Nu sunt 100% corecte. Cum se fac prognozele meteo în R. Moldova

Nu sunt 100% corecte. Cum se fac prognozele meteo în R. Moldova Serviciul Hidrometeorologic de Stat este singura instituție autorizată din Moldova, cu specialiști calificați,...

Meteo duminică, 30 iunie 2024: Cer predominant însorit și maxime de până la 34°C

Meteo duminică, 30 iunie 2024: Cer predominant însorit și maxime de până la 34°C Meteorologii anunță pentru ziua de duminică, 30 iunie, cer predominant însorit...

Prognoza meteo pentru weekend: Cod galben de caniculă

Prognoza meteo pentru weekend: Cod galben de caniculă Vremea caniculară se menține în zilele de sâmbătă și duminică. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.