Polonia examinează cererea Ucrainei ca partenerii să o ajute să doboare rachete ruseşti

Publicat:

Polonia examinează cererea Ucrainei ca partenerii să o ajute să doboare rachete ruseşti

Autorităţile ucrainene au cerut oficial aliaţilor lor din NATO să le ajute, din afara teritoriului ucrainean, să doboare rachetele lansate de Rusia, o cerere care a început deja să fie discutată de guvernul de la Varşovia, au declarat reprezentanţi ucraineni şi polonezi pentru agenţia de presă ucraineană Ukrinform, citată de EFE.

“Problema este analizată din punct de vedere juridic şi tehnic, dar nu a fost luată încă nicio decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Pawel Wronski, care a precizat că cererea a fost primită direct de la Kiev, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

În acelaşi timp, reprezentanta Ucrainei la NATO, Natalia Galibarenko, a confirmat, într-un interviu publicat joi de Ukrinform, că Kievul a adresat o cerere similară către Alianţa Nord-Atlantică.

Statele membre nu au luat până acum niciun fel de decizie în această privinţă, iar unele dintre ele se tem că un astfel de pas ar fi perceput de Rusia ca o implicare directă în război şi ar avea consecinţe pentru întreaga Alianţă, a subliniat Galibarenko.

Ucraina, potrivit ei, a propus de asemenea desfăşurarea unor sisteme Patriot ale aliaţilor în extremitatea vestică a ţării, astfel încât acestea să poată proteja simultan teritoriul ucrainean şi teritoriul unor ţări precum Polonia.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

În aluzie la unele remarci recente ale ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, reprezentanta Kievului la NATO a adăugat că alternativa pentru a ajuta Ucraina să intercepteze rachetele ruseşti este de a-i trimite cantitatea de apărare antiaeriană de care are nevoie.

Ideea ca aliaţii Ucrainei să o ajute să intercepteze rachetele şi dronele ruseşti din afara teritoriului său a fost lansată pentru prima dată de preşedintele Volodimir Zelenski, după ce SUA, Marea Britanie, Franţa şi alţi aliaţi ai Israelului au ajutat Tel Aviv-ul să doboare o parte din cele 300 de proiectile lansate de Iran asupra teritoriului statului israelian la mijlocul lunii aprilie, aminteşte EFE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european

Canotorul, Serghei Tarnovschi a devenit campion european Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european, rezervat seniorilor. Sportivul a cucerit medalia de aur în proba de canoe...

Zelenski: Rusia şi liderii săi ‘nu sunt pregătiţi pentru o pace justă’

Zelenski: Rusia şi liderii săi 'nu sunt pregătiţi pentru o pace justă' Rusia şi liderii săi "nu sunt pregătiţi pentru o pace justă", a acuzat...

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa, dar...

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit Șefa statului, Maia Sandu, a ținut un discurs la Summitul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.