Poluarea aerului, asociată cu decesul a 8 milioane de persoane la nivel global în 2021 (raport)

Publicat:

Poluarea aerului, asociată cu decesul a 8 milioane de persoane la nivel global în 2021 (raport)

Poluarea aerului, atât cea din spaţii interioare, cât şi din exterior, face numeroase victime la nivel global, printre care şi copii, şi este de acum mult mai letală decât tabagismul, potrivit unui raport publicat miercuri sub egida UNICEF, informează AFP.

Peste opt milioane de persoane, dintre care 700.000 de copii cu vârste sub cinci ani, au decedat în 2021 din cauze asociate poluării aerului, potrivit acestui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la institutul american Health Effects Institute, scrie stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Rezultatele au la bază Global Burden Disease, o bază de date gigantică ce cuprinde informaţii provenite din peste 200 de ţări. Nu au fost deocamdată publicate în vreo revistă ştiinţifică.

La nivelul mortalităţii raportat de cercetători, expunerea la poluarea atmosferică reprezintă acum a ameninţare superioară faţă de tabagism sau faţă de o dietă necorespunzătoare.

În majoritatea cazurilor, decesele asociate poluării aerului sunt asociate cu inhalarea de particule fine PM2,5 – particule cu diametrul mai mic de 2,5 microni.

Acestea favorizează numeroase patologii: cancer pulmonar, boli cardiovasculare, diabet etc.

Autorii raportului subliniază rolul din ce în ce mai letal al poluării cu ozon, alimentate de episoade asociate încălzirii climatice.

”Observăm un număr crescut de regiuni din lume expuse la episoade foarte scurte şi intense de poluare a aeruluia”, a subliniat pentru AFP cercetătoarea Pallavi Pant, membră a Health Effects Institute, care a menţionat incendii forestiere şi canicule severe.

În cazul mortalităţii infantile, este vorba mai ales de folosirea în bucătărie a combustibililor problematici – cărbune, lemn – în special în Asia şi Africa.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

”Ştim că putem rezolva acest gen de probleme”, a insistat Pallavi Pant.

Au fost depuse deja eforturi pentru a a facilita accesul la tehnici de gătit mai puţin periculoase, ceea ce a contribuit în mare măsură ca mortalitatea infantilă legată de poluarea aerului să scadă cu peste jumătate din anul 2000, potrivit raportului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tauber: Dacă Maia Sandu câștigă încă un mandat, țara noastră va fi pur și simplu distrusă

Tauber: Dacă Maia Sandu câștigă încă un mandat, țara noastră va fi pur și simplu distrusă În cadrul emisiunii СоловьевLive, deputatul moldovean Marina Tauber a...

Fosta directoare a ansamblului ‘Joc’, reacție după demisie: ‘Eu nu consider că am procedat contra legii’

Fosta directoare a ansamblului 'Joc', reacție după demisie: 'Eu nu consider că am procedat contra legii' „Eu nu consider că am procedat contra legii, cu...

POLITICO: Kamala Harris, noul sac de box al Rusiei

POLITICO: Kamala Harris, noul sac de box al Rusiei Ieşirea lui Joe Biden din cursa pentru alegerile prezidenţiale a luat prin surprindere inclusiv Moscova. Şi...

Ester Ruiz de Azua preia funcția de șef de misiune al OIM în țara noastră

Ester Ruiz de Azua preia funcția de șef de misiune al OIM în țara noastră Ester Ruiz de Azua preia funcția de șef de misiune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.