Pompeo: Este ‘destul de probabil’ ca Iranul să fie în spatele ‘sabotajelor’ din Golf

Publicat:

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat marţi că este “destul de probabil” ca Iranul să se afle în spatele misterioaselor “acte de sabotaj” care au lovit patru nave din Golf, relatează AFP, potrivit agerpres.

Este pentru prima dată când un responsabil american evocă cu claritate o responsabilitate iraniană.


Citește și : Populiştii ‘vând’ interesele europene, afirmă succesoarea lui Merkel

Întrebat în emisiunea de radio a jurnalistului conservator Hugh Hewitt despre un eventual rol al Teheranului “în atacurile împotriva navelor din Golf şi a oleoductelor saudite”, şeful diplomaţiei SUA a precizat mai întâi că administraţia lui Donald Trump nu a ajuns încă la “o concluzie definitivă”.

“Însă în lumina tuturor conflictelor regionale din ultimul deceniu şi a formei acestor atacuri, pare destul de probabil ca Iranul să fie în spatele lor şi vom continua să analizăm situaţia”, a adăugat el.

“Acte de sabotaj” nerevendicate au lovit la jumătatea lui mai patru nave, dintre care două petroliere saudite, în largul Emiratelor Arabe Unite. A fost declanşată o anchetă, cu susţinerea SUA, pentru a determina circumstanţele şi autorii acestor incidente, care au fost denunţate public de Iran.

Arabia Saudită, aliat al SUA, a acuzat de această dată Iranul, duşmanul lor comun, că a ordonat un atac cu dronă asupra unui oleoduct saudit, revendicat de rebelii yemeniţi susţinuţi de Teheran.

Această amplificare a tensiunilor între statele vecine în Golf se înscrie într-o escaladare mai amplă a confruntării între Washington şi Teheran, la un an după retragerea SUA din acordul privind dosarul nuclear iranian, urmată de sancţiuni americane draconice împotriva Republicii islamice.

Citește și : Dronele ‘Made in China’ prezintă riscuri de spionaj, atenţionează Washingtonul

Administraţia Trump i-a acuzat pe liderii iranieni că pregătesc atacuri “iminente” asupra intereselor americane şi a intensificat desfăşurările de trupe pentru a le face faţă.

În contextul scepticismului provocat de aceste acuzaţii, Mike Pompeo şi şefii militari americani trebuie să-i informeze marţi pe membrii Congresului, într-o audiere cu uşile închise, despre natura informaţiilor privind Iranul de care dispun.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.