Popşoi: Am depășit perioada cea mai complicată, nu mai depindem de Gazprom

Publicat:

Popşoi: Am depășit perioada cea mai complicată, nu mai depindem de Gazprom

„În această săptămână a fost lansată o filială a bursei de la București în Republica Moldova, bursa energetică funcționează deja de ceva timp. Kremlinul a aspirat că ne va îngenunchea, că ne va pune în fața unui pericol, unei amenințări pe care nu o vom putea depăși. În final am depășit-o grație consolidării societății noastre și grație sprijinului generos din partea prietenilor noștri: România și țărilor membre UE,” a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Poșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Am depășit perioada cea mai complicată. Acum suntem într-o perioadă de consolidare a acestor reușite, numai depindem de Gazprom. Este o situație care acum 3-5 ani părea imposibilă, irealizabilă. Deși, aveam anumite angajamente în cadrul pachetului trei energetic cu UE, încă de vreo 10-15 ani, să diversificăm, să reducem din această dependență de o singură piață, un singur importator, distribuitor,” a spus Mihai Popșoi, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că, politicienii din ultimul deceniu mai mult au tot tărăgănat rezolvarea acestei probleme pentru că unii nu aveau interes.

„Aveau un interes să păstreze schemele meschine de aprovizionare a țării noastre cu electricitate, gaze. Îmi aducem aminte de acele firme căpușe off-shore de pe urma cărora beneficiau exponenți ai fostelor guvernări,” a mai adăugat acesta.

Potrivit diplomatului, este o istorie tristă, o istorie care a păstrat Republica Moldova în sfera de influență și de vulnerabilitate.

„Prezentul arată cu totul altfel, Republica Moldova nu mai este dependentă energetic și nu va mai fi niciodată dependentă energetic,” a conchis acesta.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina

Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în străinătate de la începerea războiului în Ucraina Cel puţin 650.000 de ruşi s-au mutat definitiv în...

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o ‘ordine internaţională dominată de SUA’

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o 'ordine internaţională dominată de SUA' Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat din...

Zeci de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera cu R.Moldova, în ultimele 72 de ore

Zeci de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera cu R.Moldova, în ultimele 72 de ore În ultimele 72 de ore, polițiștii de frontieră din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.