Posibilă răsturnare de situație în Orientul Mijlociu: Iranul ar putea să nu atace Israelul (Politico)

Publicat:

Posibilă răsturnare de situație în Orientul Mijlociu: Iranul ar putea să nu atace Israelul (Politico)

Iranul s-ar putea da înapoi de la efectuarea unui atac asupra Israelului, scrie Politico.

Casa Albă, susținută de aliați din Orientul Mijlociu, încearcă să convingă Teheranul să reconsidere decizia de a ataca. Oficialii americani avertizează că o lovitură masivă nu ar face decât să intensifice tensiunile și să crească riscul unui conflict direct între cele două țări. Ei notează, de asemenea, că explozia care a dus la uciderea șefului Biroului Politic al Hamas a fost rezultatul unei operațiuni ascunse și nu a ucis niciun cetățean iranian, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Potrivit surselor, Teheranul este din ce în ce mai de acord cu punctul de vedere al Washingtonului. Se așteaptă ca Iranul să răspundă la asasinat, dar un atac imediat asupra Israelului este puțin probabil.

Ce a scris anterior postul american CNN

Mişcarea libaneză proiraniană Hezbollah pare din ce în ce mai mult înclinată să lovească Israelul independent de orice ar intenţiona să facă Iranul, au declarat pentru CNN două surse familiarizate cu informaţiile.

Grupul militant cu sediul în Liban se mişcă mai repede decât Iranul în planificarea sa şi caută să lovească Israelul în următoarele zile, a declarat una dintre surse. Iranul, între timp, pare să fie încă în curs de elaborare a modului în care intenţionează să răspundă, au declarat mai mulţi oficiali pentru CNN. Un oficial militar american a declarat pentru CNN că Iranul a făcut unele, dar nu toate, dintre pregătirile pe care SUA s-ar aştepta să le vadă înaintea unui atac major asupra Israelului.

Dar, având în vedere proximitatea Libanului faţă de Israel, ca vecin direct la nord, Hezbollah ar putea acţiona cu mai puţine sau chiar deloc semene prevestitoare, a declarat cea de-a doua sursă familiarizată cu informaţiile – ceea ce nu este valabil pentru Iran.

Nu este clar cum sau dacă Iranul şi Hezbollah, cel mai puternic grup susţinut de Teheran, se coordonează cu privire la un posibil atac în acest moment, a adăugat persoana, iar unii oficiali au sentimentul că cei doi aliaţi nu sunt pe deplin coordonaţi cu privire la modul de a merge mai departe.

Atacurile iminente ar veni ca răspuns la uciderea de către Israel, săptămâna trecută, a comandantului militar de top al Hezbollah, Fuad Shukr, în Liban. A doua zi, Israelul l-ar fi asasinat pe liderul politic al Hamas, la Teheran. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat implicarea sa în acest incident.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Întâlnire de urgență convocată de Organizația Cooperării Islamice

Organizaţia Cooperării Islamice a convocat miercuri o reuniune extraordinară la nivel de miniştri de externe pentru a aborda conflictul israeliano-palestinian în curs. Reuniunea, care a avut loc la Jeddah, Arabia Saudită, a avut ca rezultat un proiect de comunicat final care “condamnă acţiunile Israelului” şi reafirmă solidaritatea cu cauza palestiniană. Un punct important al comunicatului a fost condamnarea asasinării lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas şi fost prim-ministru palestinian, la Teheran. OCI a considerat Israelul responsabil pentru acest act, calificându-l drept o “crimă odioasă şi o încălcare a dreptului internaţional şi a Cartei ONU”. Organizaţia a avertizat că astfel de acţiuni ale Israelului “subminează” securitatea şi stabilitatea regională.

În această săptămână, preşedintele Joe Biden şi şeful diplomaţiei, secretarul de stat Antony Blinken, au purtat o serie de convorbiri cu omologii lor din Orientul Mijlociu. Fiecare a avut numeroase schimburi de opinii cu liderii şi miniştrii de externe din Iordania, Qatar şi Egipt, transmiţând un mesaj de dezescaladare.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile Studiile arată că, în medie, femeile au nevoie de aproximativ 11...

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu?

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu? Cafeaua decofeinizată, în general lipsită de cel puțin 97% din cofeină, reprezintă o alternativă gustoasă la cafeaua...

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania Partidele de opoziție din Germania și membri ai coaliției guvernamentale cer mai multe...

VIDEO – După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi

VIDEO - După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi După ce încercarea sa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.