POTOPUL din Brazilia, consecinţa unui fenomen climatic neobişnuit

Publicat:

Precipitaţiile diluviene care au făcut 45 de morţi şi au provocat pagube materiale uriaşe în sud-estul Braziliei sunt o consecinţă a unui fenomen climatic destul de rar: întâlnirea dintre un front ploios cu un sistem de presiune joasă deasupra Oceanului Atlantic, informează AFP marţi, potrivit agerpres.

Acel front ploios este Zona de Convergenţă a Atlanticului de Sud (ZCAS), care se întinde de la pădurea amazoniană din nordul Braziliei şi până în sud-estul ţării, la câteva mii de kilometri depărtare, a explicat Anete Fernandes, o expertă de la Institutul Naţional de Meteorologie (INMET) din Belo Horizonte.


Citeşte şi: Doi arabi israelieni, inculpaţi pentru spionaj

“În acest an am avut două episoade de ZCAS, care determină ploi ce durează mai multe zile”, a adăugat aceeaşi expertă în meteorologie. Recenta configuraţie climatică are şi câteva precedente, însă niciunul dintre acestea nu a fost înregistrat în ultimii cinci ani.

Primul episod de ZCAS din 2020 s-a produs la începutul lunii ianuarie, iar al doilea la sfârşitul săptămânii trecute, “fiind intensificat de un sistem de presiune joasă aflat deasupra oceanului, aproape de regiunea sud-estică”.

Între 23 şi 24 ianuarie, regiunea Belo Horizonte, capitala statului Minas Gerais, a primit 171,8 milimetri de precipitaţii în 24 de ore, stabilind un record absolut în istoria înregistrărilor meteorologice braziliene, care au debutat în această ţară în 1910.

Acest potop a provocat ieşirea din matcă a râurilor, inundaţii şi alunecări de teren, care au făcut victime omeneşti.

Citeşte şi: Americanii sunt sfătuiţi să evite călătoriile în China

Pe lângă cei 45 de morţi, 18 persoane au fost date dispărute, 12 au fost rănite, iar 15.000 au fost strămutate.

Pentru luna ianuarie (până luni, n.r), regimul pluviometric din regiune a înregistrat 815 mm de precipitaţii, făcând din această lună – înainte ca ea să se fi încheiat – a doua cea mai ploioasă din istoria înregistrărilor meteorologice, fiind depăşită doar de ianuarie 1985 (850 mm).

Ploile căzute în ianuarie reprezintă mai mult de jumătate din media anuală de precipitaţii din Belo Horizonte (1.602,6 mm).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o ‘ordine internaţională dominată de SUA’

Lavrov atacă din nou la ONU ceea ce el numeşte o 'ordine internaţională dominată de SUA' Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat din...

Zeci de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera cu R.Moldova, în ultimele 72 de ore

Zeci de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera cu R.Moldova, în ultimele 72 de ore În ultimele 72 de ore, polițiștii de frontieră din...

Moldova va fi reprezentată de 26 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris

Moldova va fi reprezentată de 26 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris În acest an, reprezentanții echipei olimpice naționale vor concura în 10...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.