Premierul britanic neagă vreo intenţie a guvernului său de a desfăşura instructori militari în Ucraina

Publicat:

Premierul britanic Rishi Sunak a dezminţit duminică vreo intenţie a guvernului său de a desfăşura instructori militari în Ucraina, el venind astfel cu clarificări după o declaraţie a ministrului său al apărării care a sugerat că instructori militari britanici ar urma să pregătească trupele Kievului direct pe teritoriul ucrainean, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Telegraph, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, numit luna trecută în acest post, a declarat că doreşte să desfăşoare instructori militari în Ucraina, suplimentar faţă de instruirea militarilor ucraineni în Marea Britanie şi în alte state occidentale. El a mai spus că există posibilitatea de a oferi programe de instrucţie armatei ucrainene direct pe teritoriul ucrainean şi că a avut o discuţie în acest sens cu comandanţii armatei britanice.


Citește și : Maia Sandu şi-a vândut stiloul cu 6.000 de euro

“Vorbesc astăzi despre aducerea instrucţiei mai aproape şi de asemenea chiar în interiorul Ucrainei. Mai ales în vestul ţării, cred că oportunitatea acum este de a aduce mai multe lucruri în ţară”, a adăugat ministrul intervievat.

La câteva ore după publicarea interviului, premierul Sunak a precizat că nu există vreo intenţie imediată de a trimite în Ucraina militari instructori. “Ceea ce a spus ministrul apărării este că ar putea fi într-adevăr posibil într-o zi în viitor să facem o parte din această instrucţie în Ucraina”, a nuanţat Sunak într-o declaraţie dată presei la începutul congresului anual al Partidului Conservator, care se desfăşoară în oraşul Manchester.

“Dar este vorba despre ceva pe termen lung, nu aici şi acum. Niciun soldat britanic nu va fi trimis să lupte în actualul conflict” dintre Ucraina şi Rusia, a adăugat Sunak.

După declaraţia ministrului britanic al apărării, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, a ameninţat că trupele britanice din Ucraina vor fi ţinte legitime pentru armata rusă.

În cadrul ajutorului militar furnizat Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia, pe lângă arme şi muniţii Marea Britanie oferă armatei ucrainene programe de instrucţie cu o durată de cinci săptămâni. Armata britanică a pregătit anul trecut circa 20.000 de soldaţi ucraineni în cadrul acestor programe şi intenţionează să instruiască mai departe un număr similar de soldaţi.

Citește și : A început marea curăţenie de toamnă în Chişinău

CITESTE SI

105 ani de la unirea Bucovinei cu România

105 ani de la unirea Bucovinei cu România Pe 28 noiembrie 1918, reprezentanții Bucovinei au proclamat Unirea cu România, care îi datorează boierului Iancu Flondor...

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat într-un interviu despre provocările recente în relația cu Tiraspolul,...

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova Parlamentul României va dezbate și adopta, în ședința de astăzi, 28 noiembrie, o rezoluție...

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, nu exclude că va renunța la mandatul său...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.