Premierul Gentiloni se declară pregătit de discuţii în cadrul Constituţiei după referendumul pentru o autonomie extinsă din Nordul Italiei

Publicat:

Şeful guvernului italian Paolo Gentiloni s-a declarat marţi pregătit să discute în limitele legii şi ale Constituţiei cu preşedinţii regiunilor Veneto şi Lombardia privind o autonomie sporită a acestora, după solida victorie a răspunsului ‘da’ în cadrul unui referendum organizat pentru a cere mai multă autonomie faţă de Roma, relatează AFP. 

‘Guvernul este pregătit de o confruntare pe aceste probleme de autonomie. A discuta este util pentru ţară, vom vedea în ce condiţii. Aceasta va fi o discuţie complexă, dar suntem pregătiţi să purtăm această discuţie în limitele legii şi Constituţiei’, a declarat Gentiloni în cursul unei vizite în regiunea Veneto.


‘Se discută cum să facem să funcţioneze mai bine Italia şi nu despre Italia şi Constituţia sa ‘, a precizat el.

‘Nu avem nevoie de noi conflicte sociale, dar trebuie să soluţionăm problemele provocate de criză’, a adăugat Gentiloni.

Peste 95% din alegătorii din Veneto şi Lombardia au votat duminică în favoarea unei mai mari autonomii a regiunilor lor, nivelul de participare fiind relativ important, mai ales în Veneto. Contrar referendumului din Catalonia, aceste două scrutinuri s-au desfăşurat într-un cadrul legal.

Aceste două regiuni bogate, care contribuie cu până la 30% la PIB-ul Italiei şi consideră că Roma le risipeşte taxele, trebuie să negocieze de acum înainte natura şi amploarea autonomiei lor, care vor trebui să fie validate de Parlament.

Pe lângă primirea de competenţe sporite în ceea ce priveşte infrastructura, facilităţile de sănătate şi educaţie, cele două regiuni doresc să obţină restituirea unei părţi importante din soldul lor fiscal, întrucât locuitorii lor plătesc anual prin taxe şi impozite cu 70 de miliarde de euro mai mult decât primesc cu titlul de cheltuieli publice.

Preşedintele Veneto, Luca Zaia, din Liga Nordului (extrema dreaptă) la fel ca şi omologul său lombard au anunţat că intenţionează, de asemenea, să susţină Veneto să devină o ‘regiune cu statut special’.

Aceasta ar necesita o modificare a articolului 116 din Constituţie cu adăugarea regiunii Veneto la lista regiunilor cu statut special care include în prezent Friuli-Venezia Giulia, Sardinia, Sicilia, Trentino-Alto Adige şi Valle d’Aosta.

Subsecretarul pentru Afaceri Regionale, Gianclaudio Bressa, a apreciat că această cerere privind statutul special este ‘împotriva unităţii şi indivizibilităţii ţării’.

‘Constituţia este cea care arată calea şi prevede o procedură aparte. Curtea Constituţională a spus clar că regiunile cu statut special sunt cele cinci actuale’, a explicat el.

Preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni, a precizat de asemenea că nu va cere acest statut special deoarece întrebarea adresată în cadrul referendumului nu prevede acest lucru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldoveancă în Italia, nevoită să schimbe domiciliul de trei ori fiindcă era hărțuită de fostul concubin

Moldoveancă în Italia, nevoită să schimbe domiciliul de trei ori fiindcă era hărțuită de fostul concubin Un bărbat în vârstă de 39 de ani, originar...

Cinci predicții ale experților cu privire la impactul condamnării lui Trump asupra alegerilor din 2024 și nu numai

Cinci predicții ale experților cu privire la impactul condamnării lui Trump asupra alegerilor din 2024 și nu numai Joi, Donald Trump a intrat în istorie,...

Trupurile celor două românce, care au fost luate de ape în Italia, identificate. Tânărul de 25 de ani, încă de negăsit. Salvatorii i-au căutat...

Trupurile celor două românce, care au fost luate de ape în Italia, identificate. Tânărul de 25 de ani, încă de negăsit. Salvatorii i-au căutat...

O clădire s-a prăbușit în Turcia. Mai mulți oameni au rămas blocați sub dărâmături

O clădire s-a prăbușit în Turcia. Mai mulți oameni au rămas blocați sub dărâmături Caz cutremurător în Turcia. O clădire rezidențială cu patru etaje din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.