Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell i-a invitat pe preşedintele sârb şi pe prim-ministrul kosovar săptămâna viitoare la Bruxelles, pentru a încerca aplanarea tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina, a anunţat vineri purtătorul său de cuvânt, informează AFP, potrivit agerpres.
Josep Borrell “i-a invitat pe cei doi lideri să vină la Bruxelles pentru o reuniune, săptămâna viitoare”, a declarat Peter Stano.
Citeşte şi: Ucraina se pregătește pentru o ofensivă ‘îndelungată și sângeroasă’ – Black News
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a cerut reluarea “imediată” a discuţiilor cu Serbia, sub egida Uniunii Europene, după ce a propus organizarea de noi alegeri în patru municipalităţi din nord, unde locuiesc o treime dintre cei circa 120.000 de sârbi care trăiesc în Kosovo.
Instalarea de către guvernul kosovar a unor primari de origine albaneză în aceste patru oraşe, după alegeri locale boicotate de sârbi, au declanşat violenţe.
Tensiunile s-au amplificat după ce Serbia a arestat miercuri trei poliţişti kosovari. Autorităţile din Kosovo au denunţat o “răpire” şi au interzis vehiculelor sârbe să traverseze frontiera.
Preşedintele sârb Aleksandr Vucic l-a acuzat pe Albin Kurti că “vrea să provoace un război”.
“Situaţia se deteriorează de la o zi la alta şi noi suntem din nou pe modul de gestionare a crizei”, a deplâns Borrell.
Detaliile reuniunii de la Bruxelles vor fi anunţate “ulterior”, a mai spus purtătorul său de cuvânt.
Citeşte şi: CIA avertizase Ucraina să NU se atingă de Nord Stream – Black News
Serbia, susţinută de aliaţii săi rus şi chinez, nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie, la un deceniu după un război sângeros între forţele sârbe şi rebelii secesionişti albanezi.
Kosovo are o populaţie de circa 1,8 milioane de locuitori, în mare majoritate albanezi. Minoritatea sârbă rămâne majoritar fidelă Belgradului şi refuză să recunoască suveranitatea Pristinei. Sârbii in Kosovo sunt acuzaţi de unii că ar fi instrumentalizaţi de Serbia.