Preţurile produselor alimentare în Siria s-au dublat într-un an (PAM)

Publicat:

Preţurile produselor alimentare s-au dublat într-un an în Siria şi au ajuns la un record, echivalând cu de 14 ori media preţurilor de dinainte de începutul războiului în urmă cu nouă ani, a anunţat luni Programul Alimentar Mondial (PAM), potrivit AFP, scrie agerpres.

“În cursul ultimelor 12 luni, preţul coşului alimentar de referinţă al PAM a crescut în medie cu 107% în Siria”, a precizat această agenţie a ONU pentru lupta împotriva foametei în lume.


Citește și : Situaţia pandemiei de COVID-19 în lume

“Este de 14 ori media de dinainte de conflict şi este cel mai ridicat (preţ) înregistrat vreodată”, a spus pentru AFP Jessica Lawson, purtătoare de cuvânt a PAM.

Izbucnit în 2011, războiul din Siria a făcut peste 380.000 de morţi şi a determinat plecarea a milioane de sirieni în exil. Conflictul a devastat de asemenea economia ţării şi a provocat o puternică devalorizare a monedei naţionale, ceea ce a dus la o creştere a preţurilor.

Conform PAM, cea mai notorie creştere a preţurilor produselor alimentare a fost înregistrată în provincia As-Suwayda (sud), urmată de provinciile centrale Hama şi Homs – toate controlate de regimul sirian -, şi în capitală, unde preţurile au crescut cu 124% în 12 luni.

Guvernul pune această inflaţie pe seama sancţiunilor occidentale, însă pentru unii analişti, ea este cauzată de penuria de dolari de pe piaţa siriană, produsă de interdicţia din Libanul vecin de a retrage sau de a transfera dolari.

Numeroşi comercianţi sirieni făceau viramente în dolari de pe piaţa libaneză pentru a plăti importurile de produse străine.

Citește și : Japonia va aproba în mai tratamentul cu Remdesivir în cazul pacienţilor cu COVID-19

Creşterea preţurilor la produsele alimentare survine în contextul în care Siria a început vineri Ramadanul şi pe fondul epidemiei de noul coronavirus.

Damascul a anunţat 43 de cazuri de contaminare, dintre care trei decese, în timp ce ONU a transmis informaţii despre un al patrulea deces în nord-estul ţării, aflat sub control kurd.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.