Prima reacţie oficială a Kievului după ce Iranul a trimis cutiile negre în Franţa

Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat luni decizia Iranului de a trimite în Franţa cutiile negre ale avionului ucrainean doborât în ianuarie în apropiere de Teheran, afirmând că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere, informează Reuters, potrivit agerpres.

Şeful statului ucrainean a adăugat că la operaţiunea de decriptare a cutiilor negre vor lua parte şi experţi ucraineni.


Citeşte şi: Regele Arabiei Saudite a fost INTERNAT în spital

La 8 ianuarie, un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, care efectua un zbor între Teheran şi Kiev, a fost doborât la scurt timp după decolare de apărarea antiaeriană iraniană. Aceasta era în stare de alertă maximă în aşteptarea unui posibil atac american în urma lansării de către Iran a unor rachete asupra bazelor americane din Irak ca represalii după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de aviaţia militară americană la Bagdad.

Forţele armate iraniene au recunoscut la 11 ianuarie că au doborât ”dintr-o eroare dezastruoasă” avionul ucrainean ce efectua zborul PS-752 al companiei Ukraine International Airlines. Toate cele 176 persoane aflate la bordul avionului au decedat, majoritatea victimelor fiind iranieni şi canadieni.

Biroul de anchete şi analize francez (BEA) a anunţat luni că anchetatorii au început activitatea de decriptare a cutiilor negre trimise de Iran.

Munca de laborator pentru extragerea datelor din cele două cutii negre a început după o reuniune cu oficialităţi iraniene prezente la sediul BEA din apropiere de Paris.

În prima fază va fi decodat CVR-ul (cockpit voice recorder), echipamentul care înregistrează conversaţiile din cabina de pilotaj, iar ulterior şi cutia neagră ce conţine parametrii de zbor (FDR, flight data recorder). Activitatea de decriptare va dura cel puţin trei zile.

La operaţiunea de extragere a datelor din cutiile negre sunt prezenţi experţi din Canada, SUA, Suedia şi Regatul Unit, precum şi reprezentanţi ai companiilor Ukraine International Airlines şi Boeing şi ai producătorului de motoare Safran.

Citeşte şi: RUPERE de NORI în India! Cel puţin 3 morţi şi 7 dispăruţi

La finalul lunii iunie, BEA a anunţat că Iranul a solicitat în mod oficial asistenţa sa tehnică pentru decriptarea datelor din cutiile negre.

Conform unui raport preliminar al Organizaţiei iraniene a aviaţiei civile, publicat săptămâna trecută, incidentul din 8 ianuarie ar fi fost cauzat de o abatere a sistemului radar şi de lipsa comunicării între operatorul apărării aeriene şi comandanţii lui.

Anunţul privind trimiterea în Franţa a cutiilor negre ale avionului ucrainean doborât în ianuarie lângă Teheran a fost făcut sâmbătă de către Mohsen Baharvand, adjunct al ministrului de externe iranian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.