Primăria Chişinău a reuşit să întocmească proiectul bugetului municipal pentru anul 2024

Publicat:

Primăria Chişinău a reuşit să întocmească proiectul bugetului municipal pentru anul 2024

Cu o întârziere de jumătate de an, Primăria Chişinău a reuşit abia să întocmească proiectul bugetului municipal pentru anul 2024. Veniturile sunt estimate la peste şapte miliarde de lei iar cheltuielile au crescut, astfel că deficitul e estimat la peste 600 de milioane de lei. Între timp, consilierii partidului Acţiune şi Solidaritate au elaborat propriul proiect de buget municipal şi i-au chemat pe consilierii municipali în şedinţă extraordinară pentru a-l dezbate.

Bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2024 a fost supus consultărilor. Potrivit documentului, în acest an sunt estimate venituri de peste şapte miliarde de lei care vor fi, totuşi, depăşite de cheltuielile ce ar putea ajunge la 8,2 miliarde de lei. Deficitul creşte cu aproape 100 de milioane de lei, faţă de anul trecut, fiind estimat la 644 de milioane de lei. Cei mai mulţi bani vor fi alocaţi pentru învăţământ, cultură, sănătate şi infrastructură, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

BUGETUL MUNICIPIULUI CHIŞINĂU, 2024

Venituri: 7,56 miliarde de lei
Cheltuieli: 8,2 miliarde de lei
Deficit: 644 milioane de lei

OLESEA PŞENIŢCHI, şef, Direcţia Generală Finanţe: „La grupa principală învăţământ se propune alocarea sumei de 3, 926 miliarde lei, în mare parte sunt alocate din contul transferurilor din bugetul de stat. Din veniturile proprii şi colectate se propune suma 451 de milioane de lei . Aici este vorba de cheltuieli legate de alimentaţia copiilor, cheltuieli pentru salarizarea cadrelor didactice, cheltuieli pentr grupele cu program prelungit pentru lucrări de reparaţie în instituţii şi alte cheltuieli ce ţin de domeniul învăţământului”.

La ora la care începea şedinţa Primăriei de prezentare a proiectului de buget, consilierii Partidului Acţiune şi Solidaritate au prezentat, la sediul lor, propriul proiect de buget municipal. Ei susţin că au alocat de patru ori mai mulți bani pentru sănătate, îngrijirea persoanelor cu dizabilități şi învăţământ.

ZINAIDA POPA preşedinte, fracţiunea PAS în CMC: „Consilieri PAS sunt în situaţia în care trebuie să muncească în locul unei Primării întregi.  Principalele linii bugetare pentru care am optat în primul rând pentru drumuri şi transport. Aici am mărit bugetele de trei ori, am diminuat cheltuielile pentru programele culturale, diasporă, protocol, odihnă, dar în schimb am alocat mai mulţi bani pentru tineret şi sport”.

Pentru că partidul Mişcarea Alternativa Naţională şi Partidul Acţiune şi Solidaritate au în Consiliul municipal câte 20 de aleşi, diferenţa la votarea bugetului o va face Partidul Socialiştilor.

Contactat de TVR MOLDOVA, preşedintele fracţiunii, Adrian Lebedinschi, a precizat că e prematur să se exprime, dar nu exclude ca cele două proiecte să fie comasate.

ADRIAN LEBEDINSCHI preşedinte, fracţiunea PSRM în CMC: „Ceea ce este legat de proiectul de alternativă prezentate de consilierii PAS eu m-am uitat în el, dar consider că el încă nu este pregătit bine. Mai ales că noi nu am văzut toate anexele, noi am văzut doar cifree prezentate, cum nu vă pos spune nimic despre proiectul care a fost prezentat de către Primărie. Noi bugetul nu o să-l votă aşa cum îi place cuiva că astăzi la prezentat şi mâine să-l votăm. Haideţi să fim serioşi trebuie să vedem cifrele, trebuie să vedem calculele”.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Primăria Chişinău a intrat în 2024 fără un buget aprobat, iar timp de jumătate de an a activat pe baza bugetului provizoriu. Din acest motiv, s-au iscat mai multe scandaluri între Primărie şi Guvern. Ultima oară, municipalitatea s-a plâns că nu poate transfera bani primăriilor din suburbii pentru că Ministerul Finanţelor ar bloca tranzacţiile. De cealaltă parte, cei de la Minister au declarat că problema e a Primăriei pentru că nu a votat bugetul municipal, iar ei nu pot debloca banii pentru că nu au pârghiile legale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC: 12 partide nu au prezentat raportul privind gestiunea lor financiară [entru primul semestru al anului electoral 2024

CEC: 12 partide nu au prezentat raportul privind gestiunea lor financiară [entru primul semestru al anului electoral 2024 Pentru primul semestru al anului electoral 2024,...

Un bărbat s-a înecat în râul Nistru. Trupul neînsuflețit, găsit abia a doua zi

Un bărbat s-a înecat în râul Nistru. Trupul neînsuflețit, găsit abia a doua zi Pe data de 22 iulie 2024, angajații IGSU au fost solicitați...

Prognoza METEO: Cum va fi vremea miercuri

Prognoza METEO: Cum va fi vremea miercuri Pentru ziua de miercuri, 24 iulie, meteorologii au anunțat temperaturi de până la 32 °C. Conform Serviciului Hidrometeorologic...

Jucătorii Naționalei Moldovei, Victor Bogaciuc și Maxim Cojocaru, se judecă cu un club din România

Jucătorii Naționalei Moldovei, Victor Bogaciuc și Maxim Cojocaru, se judecă cu un club din România Jucătorii Naționalei Moldovei, Victor Bogaciuc și Maxim Cojocaru au depus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.