Principalele puncte ale acordului istoric semnat între Hamas şi Fatah

Publicat:

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas i-a cedat miercuri Autorităţii Palestiniene (ANP) controlul asupra frontierelor Fâşiei Gaza, conform unui acord de reconciliere semnat în luna octombrie în Egipt şi menit să pună capăt unui deceniu de separare de rivalii din partidul Fatah, notează France Presse, conform agerpres.

Acest transfer al controlului frontierelor Gazei este un test major pentru acest acord, semnat pe 12 octombrie la Cairo.


Acordul prevede că Autoritatea Palestiniană, dominată de Fatah şi având baza în Cisiordania, va relua cel mai târziu la 1 decembrie controlul total asupra Fâşiei Gaza, de unde a fost alungată în iunie 2007.

Citeşte şi: Carles Puigdemont, convocat de justiţia spaniolă, rămâne deocamdată la Bruxelles (presă)

Toate marile mişcări palestiniene, inclusiv Fatah şi Hamas, se vor reuni în această lună la Cairo pentru discuţii în vederea formării unui guvern de uniune naţională palestinian.

O altă prevedere inclusă în acord este aceea că problema zecilor de mii de funcţionari angajaţi de Hamas va fi soluţionată până în februarie 2018.

De asemenea, măsurile punitive adoptate de ANP contra Hamas în Fâşia Gaza, în special reducerea plăţilor pentru energia electrică, trebuie să fie ridicate.

Soarta celor 25.000 de membri ai Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, nu a fost evocată în nicio declaraţie publică. Israelul a dat asigurări că va respinge orice acord în care Hamas – organizaţie contra căreia israelienii au luptat în trei conflicte începând din 2008 – nu va fi demilitarizată. De asemenea, SUA au cerut dezarmarea Hamas.

Recunoaşterea statului Israel nu a mai fost menţionată. Spre deosebire de Hamas, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), condusă de Mahmud Abbas, a recunoscut Israelul.

Hamas este considerată organizaţie teroristă de către Israel, SUA şi Uniunea Europeană. Diplomaţii occidentali dau asigurări că nu vor accepta un guvern din care să facă parte membri ai Hamas dacă această mişcare nu recunoaşte Israelul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.