Proiectul ‘Livada Moldovei’ a fost extins la întreg sectorul agroalimentar

Publicat:

Proiectul ‘Livada Moldovei‘ a fost extins la întreg sectorul agroalimentar

Agricultorii și fermierii sunt invitați să depună dosarele pentru creditare începând cu 1 ianuarie 2024.

Modificarea se conține în Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea implementării proiectului „Livada Moldovei”, ratificat de Parlament la 7 decembrie.


Citeşte şi: Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean, a precizat într-un briefing de presă că în perioada 2016-2023 au beneficiat de credite în cadrul proiectului „Livada Moldovei” circa 530 de agenți economici. Investițiile au fost făcute în mod special în tehnologia post-recoltare, infrastructura de procesare a producției horticole, vinificație și viticultură, sistemele de protecție și îngrijire a plantațiilor horticole, potrivit IPN.

Andrian Digolean a remarcat că prin ratificarea proiectului se urmărește redresarea structurală a întregului lanț valoric din sectorul agroalimentar. Prin acele modificări se vrea acoperirea tuturor sectoarelor din domeniul agroalimentar. Au fost extinse activitățile eligibile pentru zootehnie.

Agricultorii vor putea accesa credite pentru creșterea animalelor și procesarea producției de origine animalieră. Se vor face investiții în producerea culturilor cerealiere și a culturilor tehnice. De asemenea, se va pune accent pe dezvoltarea acvaculturii, apiculturii, turismului. Rămân eligibile sectoarele horticol și vitivinicol.

Citeşte şi: Platforma DA e indignată de jocurile politice ale PAS-ului

Directorul „Livada Moldovei”, Iurie Brumărel, a spus că resursele sunt limitate la circa 500 de milioane de lei din fondurile BEI și se planifică, pe lângă proiectele investiționale din portofoliu, să fie finanțate inclusiv proiecte din domeniul zootehnic și creșterii cerealelor.

Plafonul minim de finanțare este de 5.000 de euro, iar cel maxim – de cinci milioane de euro per beneficiar. Perioada de grație este patru ani, iar maximă de împrumut – 10 ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gherasimov a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena

Gherasimov a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat la cea...

Andrian Ciobanu, judecătorul cu depuneri în contul jocurilor de noroc, eliberat din funcție

Andrian Ciobanu, judecătorul cu depuneri în contul jocurilor de noroc, eliberat din funcție Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis marți, 2 iulie, acceptarea...

Anturajul lui Biden, presat să recunoască starea preşedintelui candidat

Anturajul lui Biden, presat să recunoască starea preşedintelui candidat După dezbaterea electorală dezastruoasă a lui Joe Biden în faţa lui Donald Trump, tabăra democrată îl...

Mesajul lui Zelenski pentru noul șef al NATO

Mesajul lui Zelenski pentru noul șef al NATO Președintele Volodimir Zelenski a trimis un mesaj noului șef al NATO, Mark Rutte. Liderul ucrainean i-a mulțumit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.