Promo-Lex: ‘Transnistria este sub ocupația Rusiei!’

Publicat:

Promo-Lex: ‘Transnistria este sub ocupația Rusiei!’

Peste două mii de moldoveni așteaptă despăgubiri din partea statului rus. Moscova este obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să compenseze cu aproximativ șase milioane de euro victimele abuzurilor comise de regimul separatist de la Tiraspol. Deși Rusia s-a retras de la Consiliul Europei după declanșarea invaziei pe scară largă împotriva Ucrainei,  statul rus va plăti despăgiburile plus penalitățile care vor fi calculate de CtEDO, a declarat Ion Manole de la Promo-Lex pentru Moldova 1.

‘Federația Rusă deține controlul de facto și prin această calitate, are influența sau posibilitatea să influențeze situația drepturilor omului în stânga Nistrului’, spune Manole.


Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina – Stiripesurse.md

Întrebat dacă regiunea transnistreană este deja un teritoriu ocupat, acesta a răspuns fără să ezite: ‘Da și avem deciziile de la Consiliul Europei. Nu este o opinie personală, este un fapt clar, declarat și confirmat de instituțiile internaționale, concluzionează directorul Promo-Lex’.

Promo-Lex: ‘Transnistria este sub ocupația Rusiei!’

Rusia prelungeşte ocupaţia sovietică

Cazurile de rezonanță vizează abuzurile comise de regimul separatist împotriva profesorilor și elevilor școlilor românești din Transnistria, dar și a fermierilor din raionul Dubăsari. Doar în aceste două dosare, statul rus trebuie să achite aproximativ patru milioane de euro.

Potrivit CtEDO, Rusia controlează de facto regiunea transnsitreană. Trupele ruse din stânga Nistrului sunt dislocate ilegal, GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse) este structura militară creată în baza armatei a 14-a sovietice care nu s-a retras din Republica Moldova după declararea independenței. Republica Moldova a solicitat la Adunarea Generală ONU retragerea necondiționată a militarilor ruși și reformarea misiunii de pacificare. După declanșarea războiului rusesc contra Ucrainei, Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei a adoptat o rezoluție prin care recunoaște situația de facto: Rusia ține sub ocupație regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Rusia încalcă propriul angajament. În 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, Kremlinul promitea retragerea totală din Republica Moldova și Georgia până în anul 2002. De atunci, Rusia a invadat Georgia în 2008 și Ucraina în 2014 sub steag fals, și în 2022 pe scară largă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cannes 2024: Regizorul Yorgos Lanthimos spune că lumea e mai ciudată decât filmele sale

Cannes 2024: Regizorul Yorgos Lanthimos spune că lumea e mai ciudată decât filmele sale Regizorul Yorgos Lanthimos, prezent sâmbătă la Festivalul de Film de la...

VIDEO – Rapperul Sean ‘Diddy’ Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită

VIDEO -  Rapperul Sean 'Diddy' Combs, surprins de camerele video agresând-o fizic pe fosta sa iubită O înregistrare video din 2016 îl arată pe Sean...

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului ‘Call of Duty’ pe un serviciu de abonament

Microsoft va lansa următoarea ediţie a jocului 'Call of Duty' pe un serviciu de abonament Microsoft intenţionează să lanseze următoarea ediţie a jocului video ”Call...

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea Specialiştii oftalmologi sunt extrem de îngrijoraţi de faptul că o procedură folosită în mod normal pentru eliminarea unor cicatrici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.