Propaganda de la Kremlin a fost deconspirată: Cum îi duce Putin de nas pe cei mai naivi ruşi

Publicat:

Propaganda de la Kremlin a fost deconspirată: Cum îi duce Putin de nas pe cei mai naivi ruşi

O scurgere de documente arată cum propaganda autorităților ruse lucrează pentru a asigura victoria lui Putin în alegerile prezidențiale care se vor desfășura în Federația Rusă pe 17 martie.

Publicația Delfi din Estonia a obținut o mulțime de documente – cel mai recent datează din decembrie anul trecut – scurse de la administrația prezidențială a lui Putin, care descriu în detaliu modul în care Kremlinul lucrează pentru a asigura victoria lui Putin, transmite stiripesurse.ro.


Aceste documente au fost partajate pentru investigare comună cu VSquare și Frontstory.pl (Polonia), Expressen (Suedia), Meduza și iStories (publicații independente ruse), Paper Trail Media, Der Spiegel și ZDF (Germania), Der Standard (Austria) și Publicaţii Tamedia (Elveţia).

Citeşte şi: „Deputații” de la Tiraspol vor adopta o „rezoluție” prin care cer AJUTORUL Rusiei şi mai multor organisme internaţionale – Stiripesurse.md

Documentele scurse prezintă o imagine detaliată a modului în care Kremlinul organizează un spectacol de mișcări civice de mai multe miliarde de ruble în fața publicului, creează „Lideri de opinie controlați de guvern”, construiește o rețea de propagandă care încearcă să influențeze fiecare rus și în esență, își spionează propriii cetățeni online folosind sisteme IT sofisticate.

Propaganda de la Kremlin a fost deconspirată: Cum îi duce Putin de nas pe cei mai naivi ruşi

Bugetul total planificat pentru cele trei categorii principale – alegerile prezidențiale, războiul informațional și zonele ocupate din Ucraina – ajunge la 1.1 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a acesteia, de până la 631 de milioane de euro, a fost alocată pentru războiul informațional, potrivit documentelor . În același timp, Kremlinul acordă o atenție deosebită pentru ceea ce numește noi teritorii, adică zonele ocupate din Ucraina, unde a băgat miliarde de ruble pentru a asigura loialitatea populației locale.

Bani pentru propagandiști

Autorii investigației fac referire și la un document care îl vizează „Pe unul dintre cei mai faimoși propagandiști”, Vladimir Soloviov. Conform scurgerii, Soloviov ar fi primit 1.5 miliarde de ruble din bugetul de stat rus în 2023, sau aproximativ 15 milioane de euro, după cum reiese și din bugetul public al Rusiei. Pentru anul acesta, conform aceluiași document, lui Soloviov i s-ar fi alocat de două ori mai mult – 30 de milioane de euro.

Un alt exemplu este al Comisarei pentru Drepturile Copilului în biroul președintelui rus, Maria Lvova-Belova, care a fost data în urmărire de Curtea Penală Internațională și sancționată de UE pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Ea ar urma să primească 420.000 de euro în acest an, conform documentelor scurse. În coloana de comentarii se precizează că banii vor fi acordați în mod specific „Pentru evacuarea copiilor din Zona specială de ocupație militară”.

Propaganda de la Kremlin a fost deconspirată: Cum îi duce Putin de nas pe cei mai naivi ruşi

Investigația mai arată că pentru a promova societatea civilă, administrația lui Putin a creat o rețea extinsă de organizații nonprofit – ANO (Organizație Non-profit Autonomă). Acestea sunt organizații a căror activitate este complet controlată de Kremlin și în care sunt injectate sute de milioane de euro în fiecare an pentru a desfășura propagandă de stat și a asigura „Mentalitatea adecvată a societății”.

Conform unui memorandum pregătit de echipa fostului premier rus Serghei Kirienko în octombrie 2023, 15 astfel de organizații cu un total de 4.357 de angajați și un buget total de 59 de miliarde de ruble, sau aproape 600 de milioane de euro, acționează ca instrumente ale Kremlinului.

Filme și emisiuni TV pentru a stimula sprijinul pentru Putin

Unul dintre documentele incluse în scurgerea de informații a fost o prezentare lungă care susține că o varietate de filme și emisiuni TV populare au fost realizate cu scopul de a stimula sprijinul pentru Putin în perioada premergătoare realegerii sale în martie 2024.

Cu toate acestea, potrivit mai multor directori din industria media rusă, creatorii multora dintre aceste proiecte nu aveau nicio idee că ar fi trebuit să realizeze conținut pro-Putin. Publicația Meduza explică cum s-ar fi putut întâmpla așa ceva.

Propaganda de la Kremlin a fost deconspirată: Cum îi duce Putin de nas pe cei mai naivi ruşi

În primăvara anului 2023, administrația prezidențială rusă a organizat o reuniune pentru a discuta despre viitoarea realegere a lui Vladimir Putin, care era la exact un an distanță la acel moment. Potrivit unei persoane care a participat la reuniune, printre participanți s-au numărat membri ai administrației, oficiali federali și strategi politici.

Participanților le-a fost prezentată o lungă prezentare intitulată „Conținut creativ pentru alegeri”.

Prezentarea a fost susținută de Serghei Novikov, care conduce Direcția prezidențială pentru proiecte sociale a Rusiei. După cum au relatat anterior Meduza și iStories, această agenție este acum responsabilă pentru luarea deciziilor majore privind politica culturală a Rusiei; de exemplu, ce muzicieni au voie să cânte în Rusia și care sunt cei cărora li se interzice neoficial să țină concerte.

Propaganda de la Kremlin a fost deconspirată: Cum îi duce Putin de nas pe cei mai naivi ruşi

Potrivit documentelor din cadrul prezentării, administrația Putin și Institutului de Dezvoltare a Internetului (IDI) de la Kremlin au pregătit zeci de „proiecte creative” menite să stimuleze popularitatea lui Putin în perspectiva realegerii sale din 2024. Subordonații lui Novikov au fost responsabili de promovarea acestor proiecte cu ajutorul bloggerilor și al mass-media, în timp ce agenția lui Goreslavski s-a ocupat de marketingul tradițional. Dialog, o „organizație autonomă nonprofit” pro-Kremlin care a jucat un rol-cheie în răspândirea dezinformării despre război în rândul societății ruse, a fost însărcinată cu „distribuirea conținutului în regiunile Rusiei”.

Cel mai notabil element de pe lista de media așa-zise pro-Putin este serialul din 2023 „Cuvântul băiatului”, o dramă violentă despre viața unor tineri membri ai unei bande din Kazan în anii 1980 (și cel mai popular serial de televiziune din Rusia în ultimii ani). Din prezentarea lui Novikov și Goreslavski, aflăm că serialul a fost creat cu scopul de a „sensibiliza publicul privind schimbările pozitive din viața oamenilor din Rusia [începând cu anii 1980], realizările istorice și moderne ale concetățenilor, precum și față de eroii vremurilor noastre”.

Printre filmele care apar pe listă se numără „Profetul”, un film muzical despre viața lui Aleksandru Pușkin; filmul de comedie „Serf 2”; drama de patinaj artistic „Ice 3”; și filmul fantasy pentru copii „Dorința peștelui-zână”. Aceste filme au obținut în total 10 miliarde de ruble (108,3 milioane de dolari) la box office – și, potrivit lui Novikov și Goreslavski, au ajutat, de asemenea, la „protejarea intereselor naționale [ale Rusiei] și a valorilor tradiționale”.

Propaganda de la Kremlin a fost deconspirată: Cum îi duce Putin de nas pe cei mai naivi ruşi

Alte elemente de pe listă au o relevanță mai evidentă pentru interesele Kremlinului. Este ușor de înțeles, de exemplu, cum serialul TV „RDG”, care prezintă un agent al serviciilor secrete sovietice în Germania de Est, îndeplinește obiectivul declarat al propagandiștilor de a „transmite o imagine pozitivă a unui ofițer al serviciilor de securitate”. Unele dintre proiecte se ocupă chiar direct de invazia la scară largă din Ucraina, cum ar fi serialul „Părinții din Donbas”, care este prezentat ca un „documentar în mai multe părți despre oamenii și evenimentele care au loc la granițele sudice ale Rusiei în regiunile Lugansk, Donețk, Zaporijjia, Herson și Rostov”.

Creşterea nivelulului de alfabetizare sociopolitică

În afară de această propagandă în lumea divertismentului, administraţia Putin încearcă să influenţeze angajaţii organizaţiilor din subordinea Ministerului Educaţiei şi Ştiinţelor.

Potrivit „Kremlin Leaks”, la minister s-au întocmit liste care fac diferenţa între angajaţi şi lideri de opinie – formaţi şi antrenaţi de puterea rusă – cu scopul de „a (le) creşte nivelul de alfabetizare sociopolitică”.

Propaganda de la Kremlin a fost deconspirată: Cum îi duce Putin de nas pe cei mai naivi ruşi

Alte documente preconizează organizarea unor concursuri „de stimulare a participării elevilor şi profesorilor în alegeri” sau un club de „dialog deschis”, în care lideri de opinie şi alţi „experţi” invitaţi se pot întâlni cu elevi şi profesori.

„Kremlin Leaks” dezvăluie obiectivele Rusiei în teritoriile ucrainene pe care le ocupă, în vederea asigurării loialităţii populaţiei locale şi, astfel a susţinerii lui Putin la 17 martie.

De exemplu, sub acoprirea unui cadru juridic, Partidul Rusia Unită a obţinut 2,4 milioane de euro de la Guvern, în decembrie 2023, în vederea finanţăării „noilor regiuni”. Cea mai mare sumă din aceşti bani, de 730.000 de euro, este destinată Doneţkului.

„Ei au nevoie de o structură pentru a integra teritoriile ocupate, iar structura cea mai disponibilă este Rusia Unită”, subliniază Martin Kragh de la Vsquare.

Războiul informaţional purtat de către puterea rusă nu se limitează la difuzarea propriilor mesaje. Ea include o cenzură pe Internet.

Propaganda de la Kremlin a fost deconspirată: Cum îi duce Putin de nas pe cei mai naivi ruşi

Potrivit „Kremlin Leaks”, un sistem de blocare a Internetului este finanţat de către Guvern, atât în vederea alegerilor prezidenţiale, cât şi în vederea controlării informaţiilor în zonele ocupate.

Acest sistem, al cărui acronim rus este ASB, a primit zece milioane de euro în 2023 în vederea finanţării a numeroase echipamente dedicate „opririi difuzării unor informaţii interzise, blocării unor conţinuturi interzise în noile teritorii, asigurării funcţionării segmentului rus de Internet, opririi ameninţărilor şi atacurilor din afară”.

Alte pretinse ONG-uri au primit fonduri pentru a-i supraveghea pe tinerii ucraineni.

Un organism ar controla, astfel, peste 52 de milioane de profiluri pe reţele de socializare ale locuitorilor zonelor ocupate din Ucraina, iar 1,6 milioane dintre ele, considerate periculoase de către autorităţile ruse, sunt supravegheate în mod constant.

Propaganda de la Kremlin a fost deconspirată: Cum îi duce Putin de nas pe cei mai naivi ruşi

„Kremlin Leaks” trimit totodată la proiecte pe care administraţia Putin prevede să le creeze cu scopul de a detecta conţinuturi denumite „interzise” pe reţele de socializare, dar şi în vederea menţinerii unor cometarii proruse pe canalul Telegram Doneţk.

Unele documente detaliază un proiect de alocare a 13 milioane de euro, în următorii trei ani, unei agenţii ruse de informaţii – Readovka. Jumătate din aceşti bani ar urma să permită lansarea unei noi reţele de presă în teritoriile ucrainene ocupate.

Această divulgare de documente intervine la scurt timp după dezvăluiri ale unui instrujment rusesc de manipulare a opiniei publice din Europa – Portalul Kombat.

Potrivit autorităţilor franceze, aproape 200 de site-uri ruseşti pe Internet au fost folosite în 2022 în scopul dezinformării pe tema Războiului din Ucraina. Niciun comanditar anume nu a fost încă desemnat drept responsabil de această operaţiune de amestec. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elevii din Chișinău se vor antrena cum să părăsească școala în situații de urgență

Elevii din Chișinău se vor antrena cum să părăsească școala în situații de urgență Elevii din municipiul Chișinău vor fi instruiți cum să se evacueze...

Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat, Europa trebuie să-şi sporească apărarea

Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat, Europa trebuie să-şi sporească apărarea Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA...

Parlamentul European a adoptat noi norme UE pentru a reduce, refolosi şi recicla ambalajele

Parlamentul European a adoptat noi norme UE pentru a reduce, refolosi şi recicla ambalajele Parlamentul European a adoptat miercuri noi măsuri pentru a face ambalajele...

Havuzurile din oraș vor fi puse în funcțiune începând cu 1 mai

Havuzurile din oraș vor fi puse în funcțiune începând cu 1 mai Toate, cele 14 havuzuri funcționale din Chișinău sunt verificate, așa încât de sărbătorile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.