Putin a dat ordin, actele s-au făcut: Rusia promite răspuns draconic la confiscarea activelor pentru Ucraina

Publicat:

Putin a dat ordin, actele s-au făcut: Rusia promite răspuns draconic la confiscarea activelor pentru Ucraina

O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă active ruse în valoare de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi confiscate de Occident şi utilizate pentru a ajuta Ucraina, relatează Reuters.

După ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a trimis trupele în Ucraina în 2022, SUA şi aliaţii lor au interzis tranzacţiile cu banca centrală din Rusia şi cu Ministerul de Finanţe de la Moscova, blocând active de circa 300 de miliarde de dolari ale Rusiei în Occident. Oficiali de rang înalt din SUA vor să confişte aceste active pentru a sprijini Ucraina, deşi unii bancheri şi oficiali europeni sunt îngrijoraţi că însuşirea pur şi simplu a acestor active ar crea un precedent periculos, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : 34.049 de palestinieni ucişi în Gaza de la începutul ofensivei Israelului la 7 octombrie (Ministerul Sănătăţii enclavei)

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o lege sâmbătă care permite confiscarea activelor suverane ruse, deşi partea leului din aceste active se află în Europa

“Avem un răspuns pregătit”, a declarat Valentina Matvienko, preşedinta camerei superioare a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei, pentru agenţia rusă de ştiri RIA. “Avem un proiect de lege, pe care suntem gata să-l examinăm imediat, asupra unor măsuri retaliatorii”, a adăugat ea. “Şi europenii vor pierde mai mult decât pierdem noi”, a mai spus Matvienko, care este membru al Consiliului rus de securitate. Valentina Matvienko nu a furnizat amănunte privind răspunsul Moscovei la confiscarea de active ruse, care este încă în discuţie în Occident.

O opţiune care este discutată de Occident este de a confisca venitul generat de îngheţarea activelor, fără însuşirea activului în sine.

Putin a declarat că Occidentul a declanşat un război economic împotriva Rusiei şi a elogiat rezilienţa economiei ruse, care a crescut cu 3,6 puncte procentuale anul trecut, afirmând în acelaşi timp că sancţiunile occidentale au eşuat în a opri comerţul rus. Kremlinul a afirmat în mod repetat că orice confiscare a bunurilor sale ar merge împotriva tuturor principiilor pieţei libere pe care Occidentul le proclamă şi ar submina încrederea în dolar şi euro şi băncile centrale din statele occidentale, descurajând în acelaşi timp investiţiile globale.

De asemenea, Rusia a anunţat că va contesta orice confiscare în tribunale.

Citește și : Zelenski insistă: Vrem aparare aeriană și avioane! Acum!

Unii oficiali ruşi au sugerat că, dacă activele ruse sunt confiscate, atunci activele investitorilor străini blocate în conturile aşa-numite de tip C în Rusia ar putea suferi aceeaşi soartă. Nu se ştie cu exactitate câţi bani s-ar afla în aceste conturi.

Preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat luni că Rusia are motive pentru a confisca activele occidentale după votul din Camera Reprezentanţilor. Volodin a spus că din activele ţării sale îngheţate peste hotare, pe care el le-a estimat la circa 280 de miliarde de dolari, numai 5-6 miliarde de dolari se află în SUA, în timp ce active de circa 210 miliarde de euro se află în Uniunea Europeană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Avertizare Cod galben de vreme rea

Avertizare Cod galben de vreme rea Teritoriul Republicii Moldova intră sub avertizare Cod galben de vreme rea, caracterizată prin instabilitate atmosferică. Citește și: Cei onești să-i...

Primul buletin va fi gratuit pentru cetăţenii moldoveni

Primul buletin va fi gratuit pentru cetăţenii moldoveni Cetățenii Republicii Moldova sunt obligați să dețină buletine de identitate, începând cu vârsta de 16 ani. Primul...

Maia Sandu vine cu precizări despre Programul „Prima Casă PLUS”

Maia Sandu vine cu precizări despre Programul „Prima Casă PLUS” La scurt timp după ce a solicitat Guvernului să extindă programul Prima Casă și să...

Cei onești să-i aresteze pe cei corupți. Care sunt așteptările lui Recean în domeniul justiției

Cei onești să-i aresteze pe cei corupți. Care sunt așteptările lui Recean în domeniul justiției Premierul Dorin Recean vrea să-i vadă pe procurorii și judecătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.