Raport alarmant al UNICEF: Aproape 50% dintre copiii afgani nu merg la şcoală

Publicat:

Aproape jumătate dintre copiii afgani nu merg la şcoală, acesta fiind cel mai grav rezultat din 2002 şi de la căderea regimului taliban, potrivit unui raport UNICEF care acuză degradare generală a securităţii şi economiei acestei ţări, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Fetele sunt cele mai vulnerabile în acest sens, reprezentând 60% din cei 3,7 milioane de copii (cu vârsta cuprinsa între 7 şi 17 ani) care nu merg la şcoală, precizează UNICEF în raportul sau dat publicităţii duminică.


Citește și : Macedonia: Dreapta naţionalistă protestează faţă de schimbarea numelui ţării

În zonele cele mai afectate, peste 85% dintre fete nu merg la şcoală, menţionează UNICEF, care enumeră în special provinciile din sud – Kandahar, Helmand, Zabul şi Uruzgan – şi centrale – Wardak şi Paktika – în majoritate paştune şi unde combatanţii talibani sunt deosebit de prezenţi.

Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite estimează între altele că un număr suplimentar de 300.000 de copii, înscrişi în prezent în şcoala primară, riscă să renunţe la şcoală înainte de sfârşitul ciclului.

Cei mai expuşi dintre ei trăiesc în zone rurale, aparţin celor mai fragile familii din punct de vedere economic şi care sunt ameninţate de strămutare din cauza lipsei de securitate.

“Strămutarea şi căsătoria timpurie afectează capacitatea unui copil de a merge la şcoală. Lipsa de profesorilor, starea precară a şcolilor şi nesiguranţa sunt principalii factori care îi determină pe copii să renunţe la şcoală, mai ales în cazul fetelor “, se arată în raport.

Pe lângă “anumite credinţe religioase”, “mariajul precoce rămâne al doilea motiv pentru care fetele renunţă la şcoală”, se menţionează în raportul care numeşte printre cauze lipsa de educaţie a părinţilor, sărăcia şi cheltuielile cu şcoala.

Raportul susţine, totuşi, că 85% dintre copiii care au început şcoala încheie cel puţin primul ciclu. Principala provocare este aceea de a-i face pe copii să înceapă să meargă la şcoală, conform textului.

Citește și : Aviaţia israeliană a distrus zece obiective ale Hamas din Fâşia Gaza

Pentru reprezentantul UNICEF în Afganistan, Adele Khodr, aceste date rămân inacceptabile.

“A continua în acest fel nu se mai poate. Atunci când copiii nu sunt în clasă, ei sunt expuşi riscului crescut de abuz, exploatare sau recrutare de către grupările armate”, a insistat ea prezentând raportul.

Potrivit unui audit realizat de Congresul american, la sfârşitul lunii aprilie, 20% din teritoriul afgan se afla sub controlul insurgenţilor şi 56% sub cel guvernamental, restul fiind disputat între beligeranţi – cea mai gravă cifră din 2001.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.