Un război stupid, contrar intereselor ţărilor angajate se desfășoară în Yemen (Antonio Guterres)

Publicat:

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a afirmat duminică, într-un interviu acordat postului american CNN, că războiul din Yemen este “stupid”, contrar, în opinia sa, chiar intereselor ţărilor angajate şi şi-a exprimat speranţa că intervenţia lui Donald Trump va facilita livrarea de ajutoare umanitare, relatează AFP. 

“Găsesc că este un război stupid, (…) împotriva intereselor Arabiei Saudite şi Emiratelor” Arabe Unite, a declarat şeful ONU în cursul interviului.


“Chiar şi din punctul de vedere al Iranului, nu văd vreun avantaj, pentru că Yemenul este prea departe pentru a avea o influenţă semnificativă în regiune”, a adăugat el.

Conflictul opune în prezent rebelii houthi, sprijiniţi de Iran şi care controlează capitala Sanaa, taberei preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de o coaliţie comandată de Arabia Saudită.

Pentru Antonio Guterres, acest război este, de asemenea, “contrar intereselor poporului yemenit”, pradă “celei mai grave crize umanitare din lume”, potrivit ONU.

În total, 17 milioane de persoane au nevoie de ajutoare alimentare, dintre care şapte milioane riscă foametea.

Preşedintele american a îndemnat miercuri Arabia Saudită, aliată a Statelor Unite, să deschidă “imediat” accesul la ajutoare internaţionale al Yemenului, ţară pe care o supune unei blocade maritime şi terestre.

“Lucrurile s-au ameliorat în ultimele zile şi sper că preşedintele Trump a făcut recent multe presiuni”, a comentat secretarul general al Naţiunilor Unite.

“Nu are sens să menţii blocada care afectează şi mărfurile esenţiale supravieţuirii populaţiei din multe regiuni ale Yemenului”, a adăugat el.

Agenţiile ONU au cerut, printre altele, un “armistiţiu” umanitar pentru a veni în ajutorul populaţiei din Sanaa, frecvent bombardată de forţele coaliţiei susţinute de saudiţi.

Pe termen lung, “avem nevoie de o soluţie politică”, a spus Antonio Guterres. “Speranţa mea este ca la un moment dat să fie posibilă crearea condiţiilor unui acord politic”, a continuat el, adăugând că este pregătit să facă “totul pentru a crea aceste condiţii”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.