Reacția Kievului la declarațiile lui Macron: ‘Este un semnal bun! Mută discuţia la alt nivel’

Publicat:

Reacția Kievului la declarațiile lui Macron: ‘Este un semnal bun! Mută discuţia la alt nivel’

Declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit cărora ”nu poate fi exclusă” o trimitere a unor trupe la sol din Occident în Ucraina sunt un ”semnal bun”, îşi exprimă marţi bucuria preşedinţia ucraineană, în pofida opoziţiei imediate exprimate de numeroase ţări, inclusiv de către Statele Unite, relatează AFP.

”Este un semnal bun”, declară AFP Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : America este principalul furnizor al Europei de ţiţei, motorină şi gaze naturale lichefiate

Podoliak recunoaşte că această opţiune este, în acest stadiu, ”doar o propunere de discuţie”.

Însă, subliniază el, această ”declaraţie a preşedintelui francez mută, în mod clar, discuţia la alt nivel”, subliniază Podoliak.

SPIONAJUL UCRAINEAN ACUZĂ MOSCOVA DE O ”DEZINFORMARE”

Mai multe servicii ucrainene de informaţii acuză marţi Rusia, într-un comunicat, de desfăşurarea unei campanii de ”dezinformare” cu scopul de a-i dezbina pe aliaţii Kievului şi de a ”demoraliza” societatea ucraineană pentru a o ”înfrânge” în mod decisiv pe câmpul de luptă.

Moscova a lansat ”un plan de sabotaj, de operaţiuni de informaţii şi de provocări”, cu scopul de a ”reduce susţinerea” Kievului de către Occident.

”Principalele obiective ale inamicului sunt să perturbe mobilizarea ucraineană, să răspândească dezinformarea cu privire la incapacitatea Ucrainei de a învinge, să creeze şi să răspândească informaţii false despre o «oboseală a Ucrainei» în rândul partenerilor şi aliaţilor noştri”, acuză aceste structuri.

Moscova încearcă, astfel, să-i ”demoralizeze pe ucraineni, să semene panică în rândul populaţiei, să sape o prăpastie între militari şi civili” şi să organizeze un val de proteste antiguvernamentale, acuză spionajul ucrainean.

Ele estimează că această ”operaţiune specială” urmează ”să atingă punctul culminant în (perioada) martie-mai”.

Ea vizează ”să pună sub semnul întrebării legitimitatea” lui Volodimir Zelenski, ales în 2019 într-un mandat de cinci ani care se încheie teoretic în primăvară.

Constituţia ucraineană interzice să se organizeze alegeri în timpul legii marţiale, care se află în vigoare în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022, în contextul în care aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei este ocupat, iar milioane de alegători ucraineni s-au refugiat în străinătate, dintre care unii consideră că neorganizarea unui scrutin prezidenţial îl va face pe şeful statului ilegitim.

”Potrivit planului inamic, aflat în curs din prima jumătate a lui iunie, situaţia în ţara noastră va fi destabilizată”, iar Rusia ”va profita” de acest lucru, pentru a ”face Ucraina să sufere o înfrângere militară în est”, se arată în acest comunicat.

”LUPTE VIOLENTE” ÎN APROPIERE DE CEASIV IAR

”Lupte violente” se desfăşurau marţi în apropiere de oraşul Ceasiv Iar, un oraş-cheie situat în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, către care armata rusă ”încearcă activ să avanseze”, a anunţat armata ucraineană.

O eventuală cucerire a acestui oraş, aproape pustiu, le-ar putea permite forţelor ruse să-şi intensifice cu un nivel atacurile la Hramatorsk – ultimul oraş mare controlat în Donbas de Kiev, vizat tot mai frecvent în bombardamente ruseşti.

”Inamicul încearcă în mod activ să avanseze către Ceasiv Iar. Mai ales în apropiere de Ivanivske şi de Bogdanivka, unde se desfăşoară lupte violente la periferie”, a anunţat la televiziune un purtător de cuvânt al armatei în această zonă, Ilia Ievlaş.

Citește și : Rusia a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024

Armata rusă ”trimite rezerve şi încearcă să-şi consolideze trupele cu unităţi de asalt”, anunţă el.

Ceasiv Iar – în care au mai rămas aproximativ 100 dintre cei 12.000 de locuitori dinainte de război – este bombardat cu regularitate de către forţele ruse, iar numeroase clădiri au fost distruse.

Această localitate se află la aproximativ 25 de kilometri de Hramatorsk, centrul administrativ al regiunii ucrainene Doneţk, a cărei cea mai mare parte este ocupată de către Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce șanse are Iohannis la șefia NATO. Expert de la Oxford: „De fapt, alta e miza cea mare pentru România” EXCLUSIV

Ce șanse are Iohannis la șefia NATO. Expert de la Oxford: „De fapt, alta e miza cea mare pentru România” EXCLUSIV Politologul Corneliu Bjola, profesor...

Moștenitorii vor alege la care notar să se adreseze. A fost exclusă competența teritorială exclusivă a notarilor 

Moștenitorii vor alege la care notar să se adreseze. A fost exclusă competența teritorială exclusivă a notarilor Moștenitorul va alege la care notar să se...

Atenție la pește și produsele derivate. Ansa vine cu recomandări

Atenție la pește și produsele derivate. ANSA vine cu recomandări Pentru că în această perioadă peștele este la mare căutare, Agenția națională pentru Siguranța Alimentelor...

Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Andrei Galațchi, 'omul lui Șor' a fost eliberat din arest preventiv Andrei Galațchi, candidatul Partidului „Șansa” pentru funcția de primar al orașului Cricova din municipiul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.