Record de 120 de milioane de persoane strămutate forțat în întreaga lume (ONU)

Publicat:

Record de 120 de milioane de persoane strămutate forțat în întreaga lume (ONU)

Populația strămutată în lume a ajuns să fie echivalentă cu cea a Japoniei. Un număr uluitor de 120 de milioane de persoane sunt strămutate cu forța din cauza războiului, a violenței și a persecuțiilor.

Agenția ONU pentru refugiați UNHCR a declarat că strămutarea forțată la nivel mondial a doborât din nou recordurile, conflictele din locuri precum Gaza, Sudan și Myanmar forțând și mai multe persoane să își părăsească locuințele, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Populația strămutată la nivel mondial este acum echivalentă cu cea a Japoniei, a subliniat aceasta într-o declarație.

„Conflictele rămân un factor foarte, foarte mare de deplasare în masă”, a declarat presei șeful ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, conform AFP.

La sfârșitul anului trecut, 117,3 milioane de persoane au fost strămutate, a precizat UNHCR într-un raport.Iar până la sfârșitul lunii aprilie, numărul acestora a crescut și mai mult, estimându-se că 120 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc în condiții de strămutare.

Numărul este în creștere de la 110 milioane în urmă cu un an și a crescut timp de 12 ani consecutivi – aproape triplându-se din 2012, pe fondul unei combinații de crize noi și al eșecului de a le rezolva pe cele de lungă durată, a declarat UNHCR.

Grandi a declarat pentru AFP că a fost șocat de cifra ridicată a deplasărilor atunci când a preluat postul în urmă cu opt ani.

De atunci, “a crescut de mai mult de două ori”, a spus el, descriind acest lucru ca fiind „o acuzație teribilă la adresa stării lumii”.

Grandi a subliniat o creștere palpabilă a crizelor și a evidențiat, de asemenea, modul în care schimbările climatice influențează mișcarea populației și generează conflicte.

Anul trecut, UNHCR a declarat 43 de situații de urgență în 29 de țări – de peste patru ori mai mult decât în urmă cu doar câțiva ani, a declarat el.

Pare că există puține speranțe de a schimba această tendință.

„Cu excepția cazului în care nu se produce o schimbare în geopolitica internațională, din păcate, văd că această cifră continuă să crească”, a spus el.

Dintre cele 117,3 milioane de persoane mutate la sfârșitul anului 2023, 68,3 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul propriei țări, se arată în raportul de joi.

Între timp, numărul refugiaților și al altor persoane care au nevoie de protecție internațională a urcat la 43,4 milioane.

„Marea majoritate a refugiaților sunt găzduiți în țări învecinate cu propria lor țară, 75% dintre ei locuind în țări cu venituri mici și medii care, împreună, produc mai puțin de 20% din venitul mondial”, a precizat organizația.

Războiul civil din Sudan a fost un factor cheie care a dus la creșterea numărului de refugiați. De când a izbucnit în aprilie 2023 între generali rivali, războiul a strămutat alte peste 9 milioane de persoane, lăsând aproape 11 milioane de sudanezi dezrădăcinați la sfârșitul anului 2023.

În Republica Democrată Congo și Myanmar, alte milioane de persoane au fost, de asemenea, strămutate intern anul trecut din cauza luptelor violente.

Iar în Fâșia Gaza, ONU estimează că 1,7 milioane de persoane – 75 la sută din populație – au fost strămutate de războiul declanșat în urmă cu opt luni de atacul din 7 octombrie al Hamas în interiorul Israelului.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

În ceea ce privește războiul care face ravagii în Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, ONU a estimat că aproximativ 750.000 de persoane au devenit noi strămutați în interiorul țării anul trecut, cu un total de 3,7 milioane de persoane strămutate în interiorul țării înregistrate până la sfârșitul anului 2023.

Numărul de refugiați și solicitanți de azil ucraineni a crescut cu peste 275.000, ajungând la șase milioane.

Siria rămâne cea mai mare criză de strămutare din lume, cu 13,8 milioane de persoane strămutate cu forța în interiorul și în afara țării, a precizat UNHCR.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Adunarea Parlamentară OSCE salută agenda ambițioasă și fără precedent de reforme a R.Moldova

Adunarea Parlamentară OSCE salută agenda ambițioasă și fără precedent de reforme a R.Moldova Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE)...

Ulianovschi: Mass-media din Moldova are doi candidați la prezidențiale

Ulianovschi: Mass-media din Moldova are doi candidați la prezidențiale În Republica Moldova nu există o mass-media veritabilă, iar banii oferiți de partenerii occidentali pentru ,,libertatea...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Secretariatul Comunității Energiei susține certificarea independenței Vestmoldtransgaz

Secretariatul Comunității Energiei susține certificarea independenței Vestmoldtransgaz Secretariatul Comunității Energetice susține, în Opinia cu privire la certificarea independenței operatorului sistemului de transport gaze naturale Vestmoldtrangaz...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.