Regele Salman al Arabiei Saudite denunţă ameninţările la adresa navigaţiei şi a petrolului

Publicat:

Regele Salman al Arabiei Saudite a denunţat ameninţările la adresa navigaţiei şi a aprovizionării pieţei internaţionale cu petrol în deschiderea din zorii zilei de sâmbătă a summitului Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI), găzduit de oraşul sfânt Mecca, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Este regretabil să vedem cum terorismul ne loveşte din nou regiunea”, a declarat monarhul saudit în cuvântarea adresată delegaţiilor din cele 57 de stat membre ale organizaţiei panislamice.


Citește și : Exporturile de bere ale berarilor cehi au crescut cu 11% anul trecut

“În această lună patru nave, dintre care două petroliere saudite, au făcut obiectul unor acte teroriste de sabotaj în apele teritoriale ale Emiratelor Arabe Unite” a aminti regele saudit.

“Este vorba de o ameninţare gravă la adresa securităţii navigaţiei internaţionale, a regiunii şi a lumii”, a adăugat regele Salman.

El a menţionat, de asemenea, atacul cu drone al “miliţiilor teroriste susţinute de Iran”, rebelii Houthi din Yemen, asupra staţiei de pompare a unui oleduct saudit.

“Aceste acte teroriste nu vizează doar Arabia Saudită şi regiunea Golfului, dar în aceeaşi măsură securitatea navigării şi a aprovizionării pieţei mondiale de petrol”, a declarat suveranul saudit.

Într-o postare pe Twitter cu puţin înaintea deschiderii reuniunii de la Mecca, regele Salman a afirmat intenţia statelor membre ale OCI de “a face faţă cu fermitate ameninţărilor şi actelor de sabotare pentru ca acestea să nu stânjenească dezvoltarea naţiunilor şi a societăţilor noastre”. De asemenea, a mai susţinut că problema palestiniană reprezintă un subiect important pentru OIC şi că regatul “refuză orice măsuri care ating poziţia istorică şi juridic a Ierusalimului de Est”.

Acest summit islamic este a treia reuniune pe care Mecca o găzduieşte începând de vineri, după o reuniunile Consiliului de Cooperare al Golfului şi Ligii Arabe.

Citește și : Războiul comercial dintre SUA şi China se intensifică: Beijingul a pus la punct o listă neagră a companiilor străine ‘nesigure’

În cadrul acestor prime două reuniuni, Arabia Saudită a primit un sprijin cvasi unanim din partea partenerilor să arabi împotriva Iranului, marele rival şiit al regatului saudit sunnit.

În reacţie, Teheranul a acuzat Arabia Saudită că seamănă discordie în regiune.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.