Resursele Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar au crescut în 2022

Publicat:

Resursele Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar au crescut în 2022, ajungând la 941,5 milioane de lei.

Această creștere se datorează, în principal, creșterii depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar, care au ajuns la 59.017,8 milioane de lei în 2022. Depozitele garantate, la rândul lor, au crescut de la 740,5 milioane de lei până la un nivel record de 18.679,9 milioane de lei.


Citeşte şi: Un ofițer de investigații a fost prins cu mită

Ponderea persoanelor fizice în totalul depozitelor constituite la băncile comerciale a fost de 63,90% în 2022. Acest lucru arată că cetățenii Republicii Moldova au încredere în sistemul bancar și preferă să își păstreze economiile în bănci.

Valoarea depozitelor integral garantate a crescut în 2022 față de perioada precedentă. Acest lucru se datorează creșterii depozitelor persoanelor fizice, care sunt, în general, de valori mai mici decât depozitele persoanelor juridice.

La sfârșitul anului 2022, depozitele garantate cu valori de până la 50.000 de lei dețineau o pondere de 42,37%. Acest lucru arată că majoritatea depozitelor garantate sunt de valori mai mici decât plafonul de garantare de 50.000 de lei.

Mărimea plafonului de garantare în sistemul bancar a crescut de la 4.500 de lei până la 50.000 de lei în 2020. Această creștere a fost necesară pentru a proteja mai bine deponenții în cazul falimentului unei bănci.

Comisia economie, buget și finanțe a recomandat autorității de garantare a depozitelor în sistemul bancar să respecte drepturile deponenților și să garanteze continuitatea procesului de plată a depozitelor garantate în cele trei bănci aflate în proces de lichidare („Banca de Economii”, „Banca Socială”, „Unibank”) și în banca lichidată („Universalbank”).

Citeşte şi: Aleșii locali sunt obligați să depună declarații de avere

De asemenea, Comisia a recomandat autorității să asigure continuitatea procesului de ajustare a cadrului juridic în domeniu în conformitate cu cele mai bune practici internaționale și disponibilitatea de resurse financiare necesare pentru a face față cerințelor de plată ale persoanelor fizice și juridice.

În concluzie, raportul de activitate al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar pentru anul 2022 arată că sistemul de garantare a depozitelor din Republica Moldova este solid și eficient. Fondul are resurse suficiente pentru a acoperi depozitele garantate în cazul falimentului unei bănci și respectă drepturile deponenților.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.