‘Reutilizare, reciclare şi alternative’, tripla soluţie propusă de ONU împotriva poluării cu plastic

Publicat:

Lumea trebuie să reducă la jumătate produsele din plastic “de unică folosinţă” şi să adopte în mod masiv “reutilizarea, reciclarea şi alternativele” pentru a opri poluarea galopantă, potrivit unui raport ONU publicat marţi, care nu stabileşte, totuşi, un obiectiv general de reducere a producţiei, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Această foaie de parcurs, denumită “Închide robinetul”, este publicată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) cu două săptămâni înainte de cea de-a doua etapă a negocierilor internaţionale de la Paris.


Citește și : Paolo Gentiloni nu vede riscul unei crize imobiliare sau a datoriilor în UE

Aceste negocieri ar trebui să conducă la un tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic până la sfârşitul anului 2024 pentru a pune capăt acestei poluări masive care ameninţă sănătatea umană şi mediul.

În 2019, la nivel mondial au fost produse 353 de milioane de tone de deşeuri de plastic, dintre care 22% au ajuns abandonate, adică în gropi de gunoi improvizate, arse în aer liber sau eliberate în natură.

Dintre toate deşeurile, care şi-au dublat volumul din 2000, două treimi sunt materiale plastice cu durată scurtă de viaţă.

Prin urmare, raportul recomandă “în primul rând eliminarea obiectelor plastice problematice şi inutile”, în special prin “reducerea la jumătate a producţiei de produse din plastic de unică folosinţă”.

Dincolo de această categorie efemeră, UNEP nu menţionează în mod explicit reducerea producţiei tuturor materialelor plastice, în condiţiile în care aceasta s-ar putea dubla până în 2040.

Citește și : Ucraina, o ţară PUTRED de coruptă! Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a fost prins când lua o ŞPAGĂ uriaşă

Cu toate acestea, UNEP prezice o explozie până în 2040 a volumului de “deşeuri abandonate”, dacă modelul economic actual va continua.

În consecinţă, UNEP îndeamnă comunitatea internaţională să adopte un “scenariu de schimbare sistemică”, bazat pe “trei schimbări de piaţă: reutilizare, reciclare, diversificare”. O astfel de revoluţie, susţine raportul, ar putea “reduce cu 80%” cele 227 de milioane de tone de “deşeuri abandonate” prevăzute în 2040.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit Șefa statului, Maia Sandu, a ținut un discurs la Summitul...

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume. Un singur oraș european între primele 10

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume. Un singur oraș european între primele 10 Unii călători aleg un city break în funcție de...

Prea mulți pasageri într-un avion din Italia. Decizia echipajului de zbor: „250 de euro pentru cine coboară”

Prea mulți pasageri într-un avion din Italia. Decizia echipajului de zbor: „250 de euro pentru cine coboară” O eroare comisă de compania aeriană Ryanair a...

EURO 2024: Albania a înscris cel mai rapid gol din istoria Campionatelor Europene. Meciul a fost câștigat însă de Italia

EURO 2024: Albania a înscris cel mai rapid gol din istoria Campionatelor Europene. Meciul a fost câștigat însă de Italia Italia, campioană în exercițiu, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.