Rusia pregăteşte o nouă și mare ofensivă în Ucraina

Publicat:

Rusia pregăteşte o nouă și mare ofensivă în Ucraina

Sosirea primăverii în Ucraina aduce două tipuri de răgaz. Vremea mai caldă înseamnă că atacurile frenetice ale Rusiei cu rachete și drone asupra infrastructurii electrice și de gaz nu vor mai fi atât de insuportabile. Și odată cu noua căldură vine și noroiul, și o lună sau două în care mișcarea militară devine dificilă, scrie The Economist.

Acest lucru ar trebui să îngreuneze valul de atacuri rusești de-a lungul liniei frontului care se întinde în estul și sudul Ucrainei. Dar nu va dura. Pe măsură ce primăvara se transformă în vară, teama este că Rusia va organiza o nouă ofensivă de amploare, așa cum a făcut anul trecut. Iar capacitatea Ucrainei de a o ține în frâu de data aceasta pare mult mai incertă decât atunci. Acesta este motivul pentru care trebuie să mobilizeze urgent mai multe trupe și să construiască o apărare mai robustă în prima linie a frontului.

Ucrainenii dau vina pe politicienii lumii pentru situația lor dificilă, ceea ce este de înțeles. Ocupat cu Orientul Mijlociu, cu viitoarele alegeri și cu propriile lor probleme economice, aliații occidentali ai Ucrainei sunt distrași.


Citeşte şi: BNM ar putea plăti pentru furtul miliardului – Stiripesurse.md

După cum The Economist a relatat, decizia republicanilor din Congres, care îl susțin pe Trump, de a bloca pachetul militar de 61 de miliarde de dolari al administrației Biden pentru Ucraina are un efect în linia întâi și deasupra orașelor ucrainene. Soldații ucraineni sunt forțați să își raționalizeze obuzele, în timp ce Rusia îi depășește în unele locuri cu cinci la unu.

Rusia pregăteşte o nouă și mare ofensivă în Ucraina

Mai mult de 150 de drone și rachete au fost lansate împotriva Ucrainei într-o singură noapte, săptămâna trecută, iar Ucraina rămâne fără interceptoare – în special cele care îi pot elimina pe cei mai letali intruși.

Blocajul american riscă să permită Rusiei să străpungă liniile defensive inadecvate ale Ucrainei. Iar europenii nu se descurcă mult mai bine, în ciuda discursurilor belicoase ale președintelui Franței, Emmanuel Macron – care insistă că Rusia trebuie învinsă, dar nu trimite prea multe echipamente pentru a contribui la acest lucru – sau ale cancelarului german Olaf Scholz, care refuză să furnizeze puternicele rachete cu rază lungă de acțiune Taurus.

Europa nu a reușit să își atingă obiectivul de a trimite 1 milion de obuze în Ucraina până în această lună, deși cehii au cutreierat lumea pentru a suplini deficitul. Banii reprezintă, de asemenea, o problemă; Europa ar trebui să ajute și în acest sens. Dar Polonia și Franța, printre altele, încearcă să blocheze exporturile agricole vitale ale Ucrainei pentru a-și proteja proprii fermieri.

Cu toate acestea, Ucraina nu poate da pur și simplu vina pe aliații săi. Este și ea vinovată de anumite greșeli. Una dintre ele a fost eșecul său în ceea ce privește personalul militar. Rusia se pregătește pentru un alt val de mobilizare, în vederea următorului său mare atac. Atacul terorist asupra unei săli de concerte din Moscova din 22 martie ar putea, de fapt, să faciliteze acest lucru pentru Vladimir Putin, care îl folosește pentru a susține că Rusia trebuie să fie puternică în fața unor inamici însetați de sânge.

Dar în Ucraina, încercările de a strânge noi recruți sunt încă blocate în mrejele procesului democratic; se pare că au fost depuse peste 1.000 de amendamente la un proiect de lege în Parlament care ar da guvernului mai multă libertate de acțiune pentru a strânge armata de care are nevoie. Din lipsă de bani și temându-se de pierderea popularității, președintele Volodimir Zelenski nu a încercat suficient de mult să obțină ceea ce dorește.

Rusia pregăteşte o nouă și mare ofensivă în Ucraina

De asemenea, Ucraina a întârziat foarte mult în consolidarea propriilor poziții defensive.

Într-un fel, acest lucru este de înțeles. Guvernul încă visează la o nouă contraofensivă și se teme de ideea că actuala linie de front s-ar putea întări în ceva foarte asemănător cu o graniță, una care să taie o cincime din țară și să o priveze de cea mai mare parte a accesului său la mare. Ideea că această linie ar putea deveni baza unei viitoare negocieri de pace este exact ceea ce Zelenski a dorit să evite.

Dar pericolele sunt acum atât de mari încât situația de mai sus este răul cel mai mic. În ultimele săptămâni, săpătorii de tranșee au început să se miște, iar dinții dragonului sunt plantați. Ar fi trebuit să înceapă mult mai devreme. Rugați-vă să nu fie prea târziu.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fost ministru al apărării britanic profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat: ‘Rusia s-ar întoarce mai târziu’

Fost ministru al apărării britanic profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat: 'Rusia s-ar întoarce mai târziu' Fostul ministru al...

Netanyahu spune că deciziile CPI nu vor afecta acțiunile Israelului în Gaza

Netanyahu spune că deciziile CPI nu vor afecta acțiunile Israelului în Gaza Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că orice decizie a Curții Penale...

Zelenski cere sisteme suplimentare de apărare antiaeriană

Zelenski cere sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut vineri sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea împotriva...

Președinta Maia Sandu i-a înmânat violonistei Alexandra Conunova titlul onorific de ,,Artist al Poporului”

Președinta Maia Sandu i-a înmânat violonistei Alexandra Conunova titlul onorific de ,,Artist al Poporului” Șefa statului i-a înmânat, astăzi, pe scena Sălii cu Orgă, titlul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.