Rusia restrânge ceremoniile de 9 mai, din raţiuni de securitate

Publicat:

Rusia restrânge ceremoniile de 9 mai, din raţiuni de securitate

Rusia va limita pentru al doilea an consecutiv pe 9 mai ceremoniile de ziua aniversării victoriei sale împotriva Germaniei naziste, din raţiuni de securitate legate de conflictul din Ucraina şi de recentul atentat comis într-o sală de concerte la periferia Moscovei, relatează marţi AFP.

Au fost anulate în special procesiunile “Regimentului nemuritor”, în care mii de ruşi defilează pe întreg cuprinsul ţării cu portrete ale apropiaţilor lor care au participat la luptele din al Doilea Război Mondial, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : 34.049 de palestinieni ucişi în Gaza de la începutul ofensivei Israelului la 7 octombrie (Ministerul Sănătăţii enclavei)

“Având în vedere ameninţările existente pentru securitatea publică, organizaţia decizională a “Regimentului nemuritor al Rusiei” a hotărât să nu desfăşoare procesiunea (…) cu prezenţă”, a declarat co-directoarea acestei organizaţii, Elena Ţunaeva, citată de agenţia Interfax. În schimb, ea a propus ca portretele veteranilor să fie expuse în mijloacele de transport public, în avioanele şi navele de linie, iar în spaţiul public să fie instalate “Galeriile amintirii”, ce poartă astfel de portrete.

Ministrul rus al educaţiei, Serghei Kravţov, a confirmat însă că în şcoli se vor desfăşura ceremonii, la care sunt invitaţi veterani din al Doilea Război Mondial şi participanţi la actualul conflict din Ucraina, prezentat de preşedintele Vladimir Putin drept o luptă împotriva neonaziştilor.

Este de asemenea menţinută şi tradiţionala paradă militară ce are loc în Piaţa Roşie din Moscova. În schimb, alte oraşe ruseşti şi-au anulat propriile evenimente.

Citește și : Zelenski insistă: Vrem aparare aeriană și avioane! Acum!

În ultimele luni, zeci de atacuri cu drone ucrainene au lovit Rusia. Asasinate sau tentative de asasinat au vizat de asemenea mai multe personalităţi pro-Kremlin, iar serviciile de securitate ruse anunţă cu regularitate dejucarea unor atentate ori sabotaje.

Pe lângă toate acestea, 144 de persoane au fost ucise şi alte sute rănite într-un atac terorist comis pe 22 martie într-o sală de concerte la periferia Moscovei şi revendicat de gruparea Statul Islamic. Însă Moscova susţine că s-ar putea să fi existat şi o implicare ucraineană, mai ales că cei patru terorişti cetăţeni tadjici, în prezent arestaţi, s-au deplasat spre frontiera cu Ucraina după atac, dar încă nu a elucidat cu dovezi motivaţia atentatului şi nici dacă în spatele acestuia există şi alţi actori.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care este acuzat de abuzuri sexuale

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care este acuzat de abuzuri sexuale Kevin Spacey a atacat un documentar care urmează să apară şi...

Eurovision 2024 – Publicul nu va putea flutura steaguri palestiniene

Eurovision 2024 - Publicul nu va putea flutura steaguri palestiniene Deşi războiul dintre Israel şi Hamas se află în centrul Eurovision 2024, organizatorii doresc să...

Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes

Meryl Streep va primi un Palme d'Or onorific la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes Meryl Streep, una dintre cele mai...

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024 Israelul şi-a sfătuit joi cetăţenii să nu călătorească în oraşul suedez...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.