Rusia se mobilizează în spatele Iranului: sprijin reciproc, într-o alianță care îngrozește inclusiv Europa, nu doar Orientul Mijlociu

Publicat:

Rusia se mobilizează în spatele Iranului: sprijin reciproc, într-o alianță care îngrozește inclusiv Europa, nu doar Orientul Mijlociu

În martie 2023, un producător rus de arme a invitat o delegație de iranieni la un tur de „cumpărături VIP” al fabricilor sale de arme. Cei 17 vizitatori au fost „răsfățați cu prânzuri și spectacole culturale” și, în ultima zi, au vizitat o fabrică care face produse mult râvnite de Teheran: sisteme avansate de apărare antiaeriană rusești, pentru doborârea avioanelor inamice, dezvăluie Washington Post. De ce e importantă vizita? Pentru că în unul din scenariile invocate pe surse se vorbește despre un atac al Israelului asupra Iranului tocmai cu avioane de luptă.

Fabrica, NPP Start, din orașul Ekaterinburg, se află sub sancțiunile SUA pentru sprijinirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Printre produsele sale se numără lansatoare mobile și alte componente pentru bateriile antiaeriene – inclusiv S-400 al Rusiei, despre care analiștii militari îl consideră capabil să detecteze și să distrugă avioanele de luptă pilotate de Israel și Statele Unite, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

Un document rusesc scurs, care face parte din e-mailurile iraniene furate postate online în februarie de un grup de hackeri, a descris turneul drept o „vitrină pentru potențialul științific și tehnic și capabilitățile de producție”, pe care Rusia le-ar putea oferi Iranului.

Nu se știe dacă vizita a dus direct la o achiziție. Însă călătoria este emblematică pentru ceea ce oficialii serviciilor de informații descriu drept un „parteneriat strategic” din ce în ce mai adânc între Moscova și Teheran în cei doi ani de la invazia completă a Ucrainei de către Rusia – o alianță care ar putea apărea ca un factor semnificativ pe măsură ce liderii israelieni cântăresc posibile lovituri militare ca răzbunare pentru sute de drone și rachete lansate împotriva Israelului în weekend, punctează WP.

Cooperarea Iranului cu Rusia

Iranul a deschis un nou capitol periculos în relațiile sale cu Rusia, acceptând în 2022 să furnizeze mii de drone și rachete pe câmpul de luptă pentru a ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei. Legăturile extinse au ajutat acum la consolidarea acordurilor dintre Moscova și Teheran, inclusiv angajamentul Rusiei de a oferi aliatului său avioane de luptă avansate și tehnologie de apărare aeriană, active care ar putea ajuta Teheranul să-și întărească apărarea împotriva oricărui atac aerian viitor al Israelului sau al Statelor Unite.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Tehnologia rusă ar putea schimba total raportul de forțe

Sursa citată a luat legătura cu oficiali de informații din SUA, Europa și Orientul Mijlociu, dar și cu experți în arme. Oficialii, la fel ca câțiva alți intervievați pentru acest articol, au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile.

Nu se știe câte dintre sisteme au fost furnizate și implementate, dar tehnologia rusă ar putea transforma Iranul într-un adversar „mult mai formidabil, cu o capacitate îmbunătățită de a doborî avioane și rachete”, au spus oficialii și experții.

Ofertele de arme, dintre care unele detalii nu au fost raportate anterior, fac parte dintr-o colaborare mai amplă care include coproducția de drone militare în interiorul Rusiei, partajarea tehnologiei anti-blocare și evaluări în timp real ale armelor desfășurate împotriva NATO.

Parteneriat strategic între Rusia și Iran

Cooperarea aduce beneficii substanțiale pentru ambele țări, ridicând în același timp statutul Iranului de la „aliat junior” la „partener strategic”, au spus aceștia.

„Nu mai este dinamica patron-client, unde Rusia deține toată pârghia”, a spus Hanna Notte, directorul Programului de neproliferare Eurasia la Centrul James Martin pentru Studii privind Neproliferarea. „Iranienii acumulează beneficii din această schimbare. Natura relației lor a depășit doar obținerea de lucruri. Există transfer de cunoștințe, există câștiguri intangibile.”

Oficialii serviciilor de informații susțin că Rusia are acorduri „avansate” negociate în secret pentru a furniza Iranului avioane Su-35, unul dintre cele mai capabile avioane de vânătoare-bombardiere ale Rusiei și o îmbunătățire potențial dramatică pentru o forță aeriană iraniană, care constă în principal din avioane americane și sovietice reconstruite, care datează dinainte. 1979. De asemenea, Rusia și-ar fi luat angajamentul să ofere asistență tehnică cu sateliții spion iranieni, precum și asistență în construirea de rachete pentru a pune mai mulți sateliți în spațiu, au spus oficialii. Nu există dovezi publice că Su-35 au fost livrate însî către Iran.

Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor va vota săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel

Pe partea defensivă a discuțiilor, Iranul a căutat de mult timp bateriile de rachete antiaeriene de vârf ale Rusiei pentru a-și proteja instalațiile nucleare și militare împotriva unui posibil atac american sau israelian. În 2007, Teheranul a încheiat un acord pentru achiziționarea sistemului antiaerian S-300 al Rusiei, dar Moscova a amânat furnizarea de arme pe fondul presiunii din partea Statelor Unite și a puterilor europene. Interdicția autoimpusă s-a încheiat în 2016, iar S-300-urile iraniene au devenit operaționale în 2019.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Charles Michel: Războiul Rusiei în Ucraina întăreşte argumentele UE pentru o nouă extindere

Charles Michel: Războiul Rusiei în Ucraina întăreşte argumentele UE pentru o nouă extindere Invazia din 2022 a Rusiei în Ucraina a dat un nou impuls...

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul de la Washington, dar exclude un acord pentru aderarea Ucrainei la NATO

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul de la Washington, dar exclude un acord pentru aderarea Ucrainei la NATO Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg...

Vremea în Săptămâna Patimilor: maxime termice de până la 24 grade

Vremea în Săptămâna Patimilor: maxime termice de până la 24 grade Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat pe parcursul acestei săptămâni, înainte de Paști,...

Scene sângeroase pe o stradă din România: Un bărbat şi-a înjunghiat soţia; femeia a murit la spital

Scene sângeroase pe o stradă din România: Un bărbat şi-a înjunghiat soţia Scene sângeroase pe stradă! Un bărbat şi-a înjunghiat soţia, în Olt. Femeia a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.