Rusia şi-a deschis mai multe secții de votare în stânga Nistrului decât anunțase iniţial

Publicat:

Rusia şi-a deschis mai multe secții de votare în stânga Nistrului decât anunțase iniţial

Pe 17 martie, în ziua alegerilor prezidențiale ruse, în regiunea transnistreană, contrar dezacordului autorităților moldovene, au fost deschise opt secții de votare. Inițial, Ambasada Rusiei la Chișinău spunea că vor fi șase, transmite RADIO EUROPA LIBERĂ.

Informația a fost făcută publică de așa-numitul ministru al afacerilor externe al regiunii, Vitali Ignatiev.


Citeşte şi: BNM ar putea plăti pentru furtul miliardului – Stiripesurse.md

„Încă două secții de votare au fost deschise pentru militarii [ruși] și membrii familiilor acestora”, a spus Ignatiev, într-un interviu pentru postul de televiziune RTVi.

Rusia şi-a deschis mai multe secții de votare în stânga Nistrului decât anunțase iniţial

El nu a precizat unde anume au fost deschise cele două secții. Sursele Europei Libere afirmă că acestea au fost amenajate în unitățile militare din orașele Tiraspol și Tighina (Bender), unde sunt dislocați militarii ruși.

În același interviu, Ignatiev s-a plâns că în regiune au fost prea puține secții de votare pentru „diaspora rusească din Transnistria”, care, potrivit lui, ar număra 220.000 de persoane. La precedentele alegeri rusești, în regiune se deschideau peste 20 de secții.

Pe 11 martie, cu șase zile înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, presa transnistreană, făcând referire la o decizie a Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova, a publicat o listă cu șase secții de votare în stânga Nistrului: trei la Tiraspol și câte una la Grigoriopol, Dubăsari și Tighina, în școli și case de cultură.

Asta deși Ministerul Afacerilor Externe a permis ca pe teritoriul R. Moldova să fie deschisă o singură secție de votare, în incinta misiunii diplomatice ruse de la Chișinău. Autoritățile constituționale spuneau că deschiderea unor secții în regiunea necontrolată este „inacceptabilă”.

Rusia şi-a deschis mai multe secții de votare în stânga Nistrului decât anunțase iniţial

Ulterior, ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, a fost convocat la MAE, unde i s-a înmânat o notă de protest față de această decizie. Ambasada a ignorat, însă, dezaprobarea Chișinăului și a organizat alegeri prezidențiale ruse în stânga Nistrului.

Pe 17 martie, în regiune au votat peste 46.000 de transnistreni cu pașapoarte rusești, dintre care 97% – pentru Vladimir Putin, potrivit datelor publicate de autoritățile de facto de la Tiraspol și care nu pot fi verificate independent. La secția de la Consulatul Rusiei de la Chișinău, singura autorizată de autoritățile moldovene, au votat peste 2.000 de cetățeni ruși.

După scrutin, MAE a declarat un angajat al Ambasadei ruse de la Chișinău persoană indezirabilă în R. Moldova, iar președinta Maia Sandu a spus că alegerile din Rusia nu au fost nici libere, nici corecte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Papa Francisc avertizează, la Veneţia, împotriva impactului turismului excesiv asupra mediului

Papa Francisc avertizează, la Veneţia, împotriva turismului excesiv care afectează oraşul Papa Francisc avertizează din nou, duminică, la Veneţia, în Italia, împotriva impactului turismului excesiv...

8 cele mai frecvente greșeli în prepararea cozonacului de Paște

8 cele mai frecvente greșeli în prepararea cozonacului de Paște Credincioșii consideră cozonacul, de rând cu ouăle roșii, simbol al Învierii Domnului. Conform tradiției, gospodinele...

Jurnalistul rus Serghei Karelin, plasat în detenţie cu privire la realizarea unor videouri pentru echipa lui Navalnîi

Jurnalistul rus Serghei Karelin, plasat în detenţie cu privire la realizarea unor videouri pentru echipa lui Navalnîi Un jurnalist rus, Serghei Karelin, a fost plasat...

Rusia revendică cucerirea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei

Rusia revendică cucerirea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei Rusia revendică duminică cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.