Rusia susține că are probe privind implicarea Ucrainei în atentatul din apropiere de Moscova

Publicat:

Rusia susține că are probe privind implicarea Ucrainei în atentatul din apropiere de Moscova

Rusia a anunţat joi că deţine „proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept „propagandă absurdă”, relatează AFP.

Comitetul de anchetă, organul însărcinat cu principalele investigaţii criminale în Rusia, a anunţat joi, în acest context, că deţine noi elemente care demonstrează, în opinia sa, o pistă ucraineană, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și:  Un al nouălea suspect în atentatul de la Moscova a fost arestat în Rusia

Munca cu teroriştii deţinuţi, examinarea unor dispozitive tehnice confiscate asupra lor şi analiza unor informaţii cu privire la tranzacţii financiare au permis să se obţină probe ale legăturilor lor cu naţionaliştii ucraineni”, a fat asigurări pe Telegram Comitetul.

Potrivit acestui organism, cei patru atacatori au primit „sume importante de bani şi criptomonede provenind din Ucraina, care au fost folosite în vederea pregătirii acestei crime”.

Anchetatorii, care nu publicat niciun document sau element care să le coroboreze declaraţiile, au anunţat arestarea unui nou suspect, acuzat de faptul că a participat la „finanţarea” atacului.

Autorităţile au semnalat anterior arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor patru atacatori. OPt au fost inculpate şi plasate în detenţie provizorie.

Potrivit preşedintelui Vladimir Putin, cei patru atacatori au fost arestaţi în regiunea rusă Briansk, în timp ce încercau să fugă în Ucraina, unde o ”fereastră” care le permitea să treacă frontiera a fost pregătită de partea ucraineană.

Directorul Serviciilor ruse de securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov a dat asigurări că serviciile secrete ucrainene şi occidentale au „„facilitat” atentatul.

Ucraina dezminte orice implicare în acest masacru şi acuză Moscova de faptul că vrea „să arunce vina” asupra kievului.

Statele Unite au anunţat că au avertizat Rusia în martie cu privire la faptul că un atac terorist era susceptibil să vizeze adunări mari la Moscova.

„Rușii sunt niște neguțători de bălegar“

Liderii ruşi sunt nişte „neguţători de bălegar” care încearcă să difuzeze o „propagandă absurdă” privind atentatul de la periferia capitalei ruse, al cărui „singur vinovat” este SI, a reacţionat Casa Albă.

John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securităţii Naţionale (NSC), a povestit că unchiul său agricultor „obişnuia să spună că cei mai buni neguţători de bălegar îşi transportă adesea eşantioanele în gură”.

„Responsabilii ruşi par să fie nişte neguţători de bălegar destul de buni”, a adăugat el.

Casa Albă a respins ca fiind un “nonsens” acuzaţia Rusiei privind implicarea Ucrainei în atacul de săptămâna trecută de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, soldat cu peste 140 de morţi şi sute de răniţi, afirmând că este clar că Statul Islamic este “singurul responsabil” de atentat, relatează Reuters.

Statele Unite au transmis serviciilor de securitate ruse un avertisment în scris cu privire la posibilitatea comiterii unui atac extremist la marile adunări la Moscova, de altfel unul dintre multele furnizate în avans, a declarat într-un briefing purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby.

Este foarte clar că ISIS (Statul Islamic) este singurul responsabil pentru oribilul atac de săptămâna trecută de la Moscova“, a declarat Kirby. “De fapt, Statele Unite au încercat să ajute la prevenirea acestui atac terorist, iar Kremlinul ştie asta”, a subliniat el.

Statele Unite, a spus el, au transmis autorităţilor ruse mai multe avertismente prealabile privind posibilitatea unor atacuri extremiste la concerte şi mari adunări la Moscova, inclusiv în scris pe 7 martie, la ora 11:15, către serviciile de securitate ale Rusiei, a declarat Kirby.

SUA au transmis „urmând proceduri normale şi prin canale stabilite care au fost folosite de multe ori anterior – un avertisment în scris către serviciile de securitate ruse”, a insistat John Kirby.

Gruparea Stat Islamic, noi detalii despre autorii atacului

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a confirmat vineri arestarea în Rusia a patru dintre membrii săi, autorii atentatului sângeros la o sală de concerte în apropiere de Moscova, la o zi după noi acuzaţii ale autorităţilor ruse care denunţă „legături cu naţionalişti ucraineni”, relatează AFP.

SI confirmă, în săptămânalul său al-Nabaa, că „patru combatanţi, care sunt soldaţi ai califatului” au atacat sala de la periferia capitalei ruse.

Trei dintre ei au folosit mitraliere, iar al patrulea era însărcinat că provoace un incendiu, potrivit al-Nabaa, un săptămânal publicat pe canale ale grupării jihadiste pe aplicaţia Telegram.

Citește și: Cel mai mare criminal în serie din România, eliberat: ‘Călăul de boschetari’ a ucis cu pietre 11 oameni

Atacatorii au fost apoi ţinta unei „urmăriri” a Forţelor Terestre şi Aeriene ruse, care s-a terminat cu „încercuirea” lor într-o pădure.

„Fie ca Allah să-i elibereze din captivitate”, scrie al-Nabaa.

Atentatul, cel mai sângeros din ultimii 20 de ani în Rusia, s-a soldat cu 143 de morţi şi 360 de răniţi, inclusiv copii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc. Peste 300.000 oameni participă la eveniment

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc. Peste 300.000 oameni participă la eveniment Peste 300.000 oameni participă la Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc....

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.