Săptămâna următoare ar putea începe cel de-Al Treilea Război Mondial: totul depinde de decizia Franţei

Publicat:

Săptămâna următoare ar putea începe cel de-Al Treilea Război Mondial: totul depinde de decizia Franţei

Franţa ar putea trimite în curând instructori militari în Ucraina, în ciuda îngrijorării unor aliaţi şi a criticilor Rusiei, şi ar putea anunţa decizia chiar săptămâna viitoare, în timpul unei vizite a preşedintelui ucrainean la Paris, au declarat trei surse diplomatice citate de Reuters, informează News.ro.

Vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Piotr Tostoi, a vorbit, la 21 martie 2024, despre cel de-Al Treilea Război Mondial: ”Voi, francezii, care vreţi să veniţi cu militari la Odesa, sunteţi pe cale să provovcaţi al Treilea Război Mondial”, a amenințat Piotr Tosltoi.


Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Diplomaţii au declarat că Parisul speră să precipite lucrurile şi să conducă o coaliţie de ţări care să ofere o astfel de asistenţă pentru efortul de război al Kievului, chiar dacă unii dintre partenerii săi din Uniunea Europeană se tem că ar putea face mai probabil un conflict direct cu Rusia.

Franţa ar urma să trimită iniţial un număr limitat de personal pentru a evalua modalităţile unei misiuni înainte de a trimite câteva sute de instructori, au declarat doi dintre diplomaţi.

Instrucţia oferită ucrainenilor s-ar concentra pe deminare, menţinerea echipamentului operaţional şi expertiza tehnică pentru avioanele de război, care ar urma să fie furnizate de Occident, au spus aceştia.

De asemenea, Parisul ar urma să finanţeze, să înarmeze şi să antreneze o brigadă motorizată ucraineană. “Aranjamentele sunt foarte avansate şi ne-am putea aştepta la ceva săptămâna viitoare”, a declarat una dintre surse.

Zelenski merge la Paris

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat în Franţa pe 6 iunie, la cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z, când soldaţii aliaţi au debarcat în Normandia pentru a alunga forţele germane naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El va purta a doua zi discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Paris.

Comandantul armatei Ucrainei a declarat luni că a semnat documente care permit instructorilor militari francezi să viziteze în curând centrele de pregătire ucrainene.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat, într-o “clarificare”, că Kievul şi-a exprimat interesul pentru un proiect care implică primirea de instructori străini încă din februarie.

O coaliție?

Franţa a instruit aproximativ 10.000 de soldaţi ucraineni de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, dar a făcut acest lucru în cadrul UE. Noua misiune nu ar fi sub auspiciile UE sau NATO, au declarat diplomaţii.

Vorbind după o reuniune a cabinetului franco-german în această săptămână, Macron nu a negat posibilitatea trimiterii de instructori, în urma comentariilor ucrainene, spunând doar că nu comentează “zvonuri sau decizii care ar putea veni”. Ministerul francez al Apărării a confirmat, pe de altă parte, că instruirea pe teritoriul ucrainean se numără printre subiectele care au fost discutate încă din februarie. “La fel ca toate proiectele discutate la acea vreme, această ipoteză continuă să facă obiectul unor discuţii cu ucrainenii, în special pentru a înţelege nevoile lor exacte”, a declarat acesta.

Statele baltice au indicat în trecut că s-ar putea alătura Franţei într-un astfel de proiect. “Lituania este pregătită să se alăture unei coaliţii conduse de Franţa, de exemplu, care ar antrena soldaţi în Ucraina”, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis la 20 mai pentru televiziunea franceză LCI.

Miniştrii apărării din UE au dezbătut marţi ideea antrenării forţelor ucrainene în Ucraina, dar nu au ajuns la o poziţie comună, a declarat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Şeful NATO cere o discuţie despre restricţiile pentru armele furnizate Ucrainei

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că „a venit timpul” ca membrii alianţei militare să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Ţările occidentale au părut din ce în ce mai divizate în ultimele săptămâni cu privire la faptul dacă armatei ucrainene ar trebui sau nu să i se permită să lovească ţinte de pe teritoriul rusesc cu armele furnizate de aliaţii săi.

Unii dintre aliaţii Ucrainei susţin că acest lucru face parte din autoapărarea legitimă împotriva unei invazii, în timp ce alţii şi-au exprimat temerile că ar putea antrena Occidentul într-un conflict direct cu Rusia.

Rusia vorbește despre cel de-al Treilea Război Mondial

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că prezenţa militarilor francezi în mod regulat în Ucraina ar fi un pas spre un conflict global.

Liderul rus Vladimir Putin a afirmat, marţi, fără a oferi dovezi, că instructori occidentali se află deja în Ucraina, pretinzând că sunt mercenari, şi a avertizat că ei vor fi în vizorul tirurilor ruse, relatează TASS.

Interceptarea comunicaţiilor ucrainene a permis adesea să se audă voci în alte limbi decât ucraineana, în engleză, franceză şi poloneză, a spus Putin într-o conferinţă de presă susţinută în Uzbekistan. “Ştim că sunt acolo, aşa-numiţii mercenari”, a afirmat Putin.

Instructorii occidentali, sub masca mercenarilor, aduc servicii militare în Ucraina, dar suferă pierderi. “Le este din ce în ce mai greu să ascundă aceste pierderi”, a spus Putin.

El susţine că loviturile ucrainene pe teritoriul rusesc cu ajutorul armelor furnizate de Occident sunt posibile doar cu ajutorul specialiştilor occidentali, ceea ce îi face ţinte legitime pentru Rusia. “Militarii occidentali, dacă vor fi prezenţi în Ucraina, se vor afla şi în zona de ţintire a forţelor armate ruse. Vom face în continuare ceea ce considerăm necesar. Indiferent de cine se află pe teritoriul ucrainean”, a subliniat liderul de la Kremlin.

În ianuarie, Moscova a afirmat că a ucis aproximativ şaizeci de combatanţi străini în solda Franţei în bombardarea unei clădiri din Harkov, reaminteşte Le Monde.

Vicepreşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Piotr Tostoi, a amenințat, la 21 martie 2024, într-un interviu acordat postului francez BFMTV, Franţa şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron că ruşii ”îi vor omorî toţi militarii francezi”, în cazul în care vor fi trimişi în Ucraina, o ideea evocată de către şeful statului francez, care declara că nu stabileşte ”nicio limită” în susţinerea Kievului împotriva atacurilor Rusiei, relatează BFMTV, potrivit News.ro.

”Îi vom omorî pe toţi militarii francezi care vor veni pe teritoriul ucrainean”, îi răspunde lui Macron oficialul rus. ”Nu ne pasă de opinia sa. Nu ne pasă de Macron, de ceea ce spune, de limitele sale”, declară acest apropiat al lui Vladimir Putin. ”Voi, francezii, care vreţi să veniţi cu militari la Odesa, sunteţi pe cale să provovcaţi al Treilea Război Mondial”, continuă Piotr Tosltoi.

”Dacă vor fi ucişi 300 sau 400 de militari francezi, preşedintele vostru se va afla în capcană. El fie ar trebui să accelereze povestea, fie să crească prezenţa trupelor, fie să retragă trupele”, apreciază vicepreşedintele Dumei.

”În prezent există 13.000 de mercenari (în Ucraina), între care 367 de francezi, iar 147 au fost deja ucişi”, declară el. BFMTV scrie că nu a fost în măsură să confirme aceste cifre. ”Şi vom omorî pe toată lumea, nu vă facţi griji”, dă el asigurări.

”Ideea de a trimite militari francezi în Ucraina se va termina cu sicrie acoperite de steaguri tricolore la Orly”, subliniază Piotr Tolstoi.”Şi nu Macron se va duce să le ia. Francezii trebuie să înţeleagă consecinţele. Asta e tot”, declară el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

Un an de la atacul Hamas în Israel – Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie

Un an de la atacul Hamas în Israel - Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie La un an după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.