Sârbii bosniaci adoptă o lege electorală paralelă

Publicat:

Sârbii bosniaci adoptă o lege electorală paralelă

Parlamentul Republicii Srpska – entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina – a adoptat vineri o lege prin care se creează un sistem electoral paralel, considerat de organizaţiile internaţionale contrar legislaţiei la nivel naţional, transmite Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Sârbii bosniaci au făcut acest pas după ce reprezentantul internaţional pentru pace a impus reforme ale legii electorale în vederea asigurării integrităţii alegerilor prin mijloace tehnice mai bune, cum ar fi scanarea electronică.


Citeşte şi: A fost sau n-a fost? Presupusul atac împotriva Iranului a fost un avertisment asupra capacităţilor Israelului – Stiripesurse.md

Ei nu îl recunosc pe fostul politician german Christian Schmidt ca înalt reprezentant pentru Bosnia-Herţegovina, argumentând că acesta nu are mandatul Consiliului de Securitate al ONU, şi ca atare se opun deciziilor sale.

Sârbii bosniaci adoptă o lege electorală paralelă

Conform acordului de pace care a pus capăt conflictului din deceniul 1990, Bosnia-Herţegovina se compune din Republica Sprska şi Federaţia croato-musulmană, fiind condusă de la Sarajevo de un guvern central cu puteri reale reduse.

Noua lege adoptată la Banja Luka – capitala de facto a entităţii sârbe – prevede că instituţii ale Republicii Srpska încă inexistente vor organiza alegerile locale în locul comisiei electorale centrale (CIK).

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a arătat într-un comunicat că “aceste acţiuni contravin ordinii constituţionale din Bosnia-Herţegovina prin înfiinţarea unor structuri paralele care subminează securitatea de ansamblu şi stabilitatea ţării”.

Sârbii bosniaci adoptă o lege electorală paralelă

Preşedintele Republicii Srpska, separatistul Milorad Dodik, a anunţat luna trecută că sârbii vor bloca lucrările guvernului Bosniei-Herţegovina dacă nu se anulează legislaţia electorală impusă de Schmidt.

Parlamentarii sârbi bosniaci au adoptat de asemenea o lege care asigură imunitatea penală înalţilor oficiali guvernamentali în exerciţiul funcţiunii. Dodik este inculpat pentru respingerea deciziilor lui Schmidt.

Uniunea Europeană a avertizat că adoptarea legilor respective reprezintă un pas înapoi după ce în martie începuseră negocierile de aderare cu Bosnia-Herţegovina, cu condiţia unor noi reforme. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Câte incidente legate de drone au fost semnalate în preajma bazelor aeriene din România | Europa Liberă

Câte incidente legate de drone au fost semnalate în preajma bazelor aeriene din România | Europa Liberă Statul Major al Forțelor Aeriene a confirmat că...

Zimbru a fost amendat cu 15 000 de lei pentru comportamentul fanilor

Zimbru a fost amendat cu 15 000 de lei pentru comportamentul fanilor Comisia a constatat că suporterii din Zimbru au scandat cuvinte obscene la adresa...

Macron: Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă

Macron: Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren...

FOTO Teleradio-Moldova va avea un nou sediu de 20-30 milioane de euro. A fost desemnat proiectul câștigător al concursului

FOTO Teleradio-Moldova va avea un nou sediu de 20-30 milioane de euro. A fost desemnat proiectul câștigător al concursului A fost desemnat proiectul câștigător al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.