SBU acuză un responsabil ortodox că transmitea informaţii Rusiei despre poziţiile militare ucrainene

Publicat:

SBU acuză un responsabil ortodox că transmitea informaţii Rusiei despre poziţiile militare ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a acuzat miercuri un înalt responsabil ortodox, conducătorul principalului complex monastic din estul Ucrainei, că a dezvăluit Rusiei poziţii ale armatei ucrainene, relatează AFP.

Conducerea acestei mănăstiri este subordonată ramurii Bisericii Ortodoxe ucrainene legată istoric de Moscova, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

În mai 2022, aceasta şi-a proclamat independenţa ca reacţie la sprijinul pentru război exprimat de patriarhul Rusiei, Kirill. Dar Ucraina reproşează Bisericii Ortodoxe ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei propagarea de sentimente separatiste de-a lungul anilor.

Serviciile de securitate au declarat că mitropolitul de la Lavra Adormirea Maicii Domnului din Sviatogorsk este suspectat că i-ar fi “informat” pe ruşi cu privire la “poziţiile punctelor de control ale forţelor armate ucrainene” în districtul Kramatorsk, în regiunea Doneţk.

El este acuzat că a menţionat public aceste locuri credincioşilor săi “în timpul unei liturghii”, a adăugat SBU, fără a preciza data la care au avut loc evenimentele şi fără a-l numi în mod explicit pe mitropolitul Arsenii, şeful lavrei (mănăstirii) din Sviatogirsk.

Acest responsabil al clerului ortodox riscă până la opt ani de închisoare dacă va fi condamnat pentru “transmiterea de informaţii despre mişcările sau localizarea forţelor armate”.

El este, de asemenea, acuzat de difuzarea unor “mesaje favorabile Kremlinului”, conform SBU.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Regiunea Doneţk, a cărei anexare este revendicată de Moscova şi unde este situată mănăstirea, face parte din zonele unde luptele sunt deosebit de înverşunate.

În primăvara anului 2022, în primele luni ale invaziei ruse în Ucraina, Lavra din Sviatogirsk a fost avariată de un bombardament rusesc, aminteşte AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grupul de vârstă care cel mai mult migrează în ultima perioadă este de la 25 la 34 de ani – analiză

Grupul de vârstă care cel mai mult migrează în ultima perioadă este de la 25 la 34 de ani - analiză Grupul de vârstă care...

Ironia sorții: Boris Johnson a uitat să-şi ia actul de identitate la vot, deşi tocmai el a introdus măsura

Ironia sorții: Boris Johnson a uitat să-şi ia actul de identitate la vot, deşi tocmai el a introdus măsura Fostul premier Boris Johnson nu a...

Cum va circula transportul public în Noaptea Învierii, dar și în weekend

Cum va circula transportul public în Noaptea Învierii, dar și în weekend Primăria municipiului Chişinău informează că în acest weekend transportul public din capitală va...

Nova Poshta a deschis 50 de puncte de eliberare a coletelor în incinta magazinelor și planifică încă 400

Nova Poshta a deschis 50 de puncte de eliberare a coletelor în incinta magazinelor și planifică încă 400 Compania continuă să își extindă rețeaua în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.