Schimbare de poziţie a liderului extremei drepte olandeze, Geert Wilders, dispus acum să ofere ajutor militar Ucrainei

Publicat:

Schimbare de poziţie a liderului extremei drepte olandeze, Geert Wilders, dispus acum să ofere ajutor militar Ucrainei

Liderul extremei drepte olandeze, Geert Wilders, al cărui partid (Partidul Libertăţii – PVV) a câştigat alegerile legislative în noiembrie, dar nu a reuşit încă să formeze o coaliţie de guvernare, a anunţat sâmbătă o schimbare radicală de poziţie privind ajutorul militar pentru Ucraina, declarându-se acum de acord cu acest ajutor, după ce în campania electorală ceruse sistarea lui, transmite Reuters.

Partidul Libertăţii (PVV) “susţine Ucraina şi este dispus să discute despre orice tip ce ajutor”, a indicat sâmbătă Wilders într-un mesaj pe platforma X, în care a descris acum drept “ilegal şi barbar” războiul declanşat de Rusia contra Ucrainei, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Refuzul său anterior de a ajuta militar Ucraina este unul din obstacolele care au împiedicat până în prezent formarea unei coaliţii de dreapta. Un eurosceptic de linie dură, Wilders a pledat în campania electorală de asemenea pentru ieşirea Olandei din UE şi expulzarea migranţilor ilegali.

Deşi, după câştigarea alegerilor, la care Partidul Libertăţii (PVV) a obţinut 37 de mandate în camera inferioară a parlamentului, Wilders şi-a mai nuanţat poziţiile exprimate în campanie, partidele pro-UE au apreciat că liderul extremei drepte nu şi-a schimbat suficient de mult abordarea, astfel că negocierile pentru formarea unei coaliţii sunt în impas, iar Olanda este condusă în continuare de premierul interimar Mark Rutte.

Sub conducerea acestuia din urmă, care doreşte să obţină postul de secretar general al NATO, Olanda s-a remarcat printre principalii susţinători ai Ucrainei în războiul cu Rusia, ajutorul militar olandez oferit Kievului fiind aşteptat să depăşească până la sfârşitul anului 4,5 miliarde de euro, guvernul de la Haga numărându-se de asemenea printre furnizorii de avioane F-16 pentru Ucraina şi printre semnatarii unor acorduri de securitate cu această ţară.

Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Însă Geert Wilders a criticat decizia lui Mark Rutte de a încheia acest acord de securitate, estimând că nu este normal ca astfel de angajamente să fie semnate de un guvern interimar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dorin Recean, discuții cu FMI privind politica bugetar-fiscală, consolidarea sistemului bancar

Dorin Recean, discuții cu FMI privind politica bugetar-fiscală, consolidarea sistemului bancar Stadiul actual de implementare a programului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), evoluțiile în realizarea...

Număr record de ‘stres termic extrem’ în Europa

Număr record de 'stres termic extrem' în Europa Europa a cunoscut în 2023 un număr record de zile în care căldura a fost resimţită a...

O femeie de 72 de ani, cetățean străin, a fost atacată de un urs în România

O femeie de 72 de ani, cetățean străin, a fost atacată de un urs în România Un echipaj SMURD a fost solicitat să intervină în...

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme”

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme” Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, apreciază creșterea producției industriale cu 10% estimată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.