Scopul gazului promis de Șor și Guțul este de a declanșa proteste masive din partea populației (presă)

Publicat:

Așa zisul contract de livrare a gazelor în autonomia găgăuză, încheiat între SRL ”Nordgaz Furnizare” și compania turcă ”ZEN Solar Enerji Sanayi Ticaret” și mediatizat intens de oligarhul fugar Ilan Șor și bașcanul Evghenia Guțul, este un fals și nu poate fi aplicat.

Potrivit surselor Deschide.md din cadrul fostului Partid ”ȘOR”, scopul lui Ilan Șor este de a declanșa proteste masive din partea populației, sub pretextul că autoritățile R. Moldova l-au împiedicat să furnizeze oamenilor gaze la prețul de 10 lei pentru un metru cubi de gaze.


Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Astfel, pe 31 octombrie, SRL ”Nordgaz Furnizare” a semnat un contract cu compania turcă ”ZEN Solar Enerji Sanayi Ticaret” privind livrarea gazelor naturale în volum de 100 milioane de metri cubi de gaze timp de un an, la preț de 14,85 de euro pentru un MWh (echivalent cu aproape 100 de metri cubi de gaze). Prețul este însă unul ireal, pentru că numai costul de extracție al gazelor constituie circa 18-20 euro pentru un MWh.

O altă neconcordanță reprezintă și faptul că firma turcă ”ZEN Solar Enerji Sanayi Ticaret” este, defapt, specializată în construcția parcurilor voltaice, nu în domeniul comerțului și transportului de gaze.

De asemenea, există semne de întrebare și cu privire la compania ”Nordgaz Furnizare”, întrucât aceasta și-a schimbat cu doar câteva zile înainte directorul și deținătorul pachetului majoritar de acțiuni.

Astfel, pe 27 octombrie au fost operate modificări în componența companiei, iar Alexandru Grosu a devenit director și fondator cu cota 90% din acțiuni. Alexandru Grosu este avocatul SRL ”Horus”, o companie cu puternice legături cu oligarhul rus Alexei Mordașov, miliardar din cercul apropiat al dictatorului Vladimir Putin.

Sursele sursei citate informează că, pe 31 octombrie, bașcanul Evghenia Guțul și Alexandru Grosu ar fi semnat anumite acorduri/contracte cu unii oficiali turci, posibil și cu Ministerul turc al Energiei, privind livrarea gazelor naturale.

„Prețul declarat în comunicatul bașcanului, de 10 lei pentru un metru cub de gaze, este unul imposibil din punct de vedere comercial, deoarece doar costurile de transport și distribuție până la consumatorul final se ridică la circa 9-10 lei/m3 (tranzitul prin Bulgaria și România, rezervarea capacităților, costuri de transport VMTG, costuri distribuție: ”Gagauz Gaz” – 5,5 lei/m3, ”Orhei Gaz” – 6,4 lei/m3, ”Taraclia Gaz” – 6,2 lei/m3, TVA – 8%). Tariful de 10 lei/m3 ar fi justificat doar în cazul în care Guvernul Turciei ar ”dona” anumite cantități de gaze naturale către UTA Găgăuzia” spun aceleași surse.

Potrivit informațiilor primare, compania EGET, despre care se vehicula că ar fi implicată în acest contract de achiziții și care a negat acest fapt, nu ar avea semnat niciun acord cu UTA Găgăuzia în acest sens.

„Datele arată că unele companii cu licență în furnizarea gazelor care ar avea înțelegere cu bașcanul Guțul ar fi SRL ”Fast Oil & Gas International” (beneficiar Victor Cebotari – nașul lui Vasile Botnari. Anterior, în mai 2022, compania respectivă a semnat un contract cu Gazprom Export, privind livrarea unor volume de gaze către regiunea transnistreană, însă nu le-a reușit) și/sau SRL ”NATIONAL POWER CORP” (beneficiar Cozoveachin Gheorghi si Casapu Sergiu – cel din urmă ar fi o rudă al ex-ministrului Economiei, Octavian Calmîc, care la moment colaborează cu Partidul ”Șansă”, afiliat lui Ilan Șor). Eventualul acord ar putea fi folosit ca argument social-politic, precum și cursele charter avia organizate de Șor pentru refugiați din Israel” mai notează aceleași surse.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Contractul semnat de SRL ”Nordgaz Furnizare” și compania turcă ”ZEN Solar Enerji Sanayi Ticaret” prezintă mai multe nereguli, semn că este făcut doar pentru a fi publicat, nu și pus în aplicare. Astfel, de exemplu, la valoarea contractului lipsește un zero, iar la final nu este pusă ștampila companiei turce.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Agricultorii susțin că în acest an, vor avea recoltă mică din cauza condițiilor meteorologice

Agricultorii susțin că în acest an, vor avea recoltă mică din cauza condițiilor meteorologice Mai multe culturi agricole, precum grâul, orzul și rapița s-au dezvoltat...

Brexit: Camioanele cu produse perisabile au stat la cozi de până la 20 de ore să intre în Marea Britanie

În Marea Britanie, camioanele cu produse perisabile au stat la cozi de până la 20 de ore ca să intre în țara Camioanele care transportă...

Mai multe gherete de comerț au fost demontate și evacuate de la Botanica

Mai multe unități de comerț au fost demontate și evacuate de la Botanica Primăria Chișinău a desfășurat, pe parcursul săptămânii curente, lucrări de demontare și...

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România Cel puțin 30 de ucraineni au murit în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.